Dividendele, castigurile realizate pe piata de capital si cele obtinute din dobanzile la depozitele constituite dupa 1 ianuarie 2006 vor fi impozitate cu 16% din 2006. Va fi insa redus de la 10% la 2% impozitul pentru veniturile realizate din vanzarea proprietatilor personale.
Proiectul de ordonanta al Codului Fiscal 2006, publicat pe site-ul Ministerului Finantelor, este o oroare profund antiliberala, in ciuda faptului ca este promovat de un ministru PNL. Cota de impozit pentru veniturile realizate din vanzarea proprietatilor din patrimoniul personal va fi redusa, anul viitor, de la 10% la 2%, dar va fi aplicata asupra unei alte baze impozabile, potrivit proiectului de ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului Fiscal. Fostul ministrul al Finantelor, Ionut Popescu, anuntase anterior ca impozitul pentru transferul proprietatilor urma sa fie majorat din 2006 la 16%, nivelul cotei unice de impozit. PREVEDERI NOI. Potrivit proiectului de act normativ, suma asupra careia se va aplica impozitul de 2% nu va mai fi diferenta favorabila dintre pretul de instrainare si valoarea de baza, ci, dupa caz, pretul de vanzare, valoarea proprietatii (pentru schimb, renta viagera etc.), suma totala din contractul de vanzare-cumparare in rate sau valoarea din raportul de expertiza intocmit de un expert autorizat, daca nu pot fi aplicare prevederile mentionate. Impunerea veniturilor afecteaza tranzactiile efectuate in termen de pana la trei ani, inclusiv de la data dobandirii. Vor fi impozitate si veniturile realizate din transferul dreptului de proprietate asupra terenurilor de orice fel, fara constructii, dobandite dupa 1 ianuarie 1990. EXCEPTII. Au fost scoase de sub incidenta impozitului veniturile din vanzarea proprietatilor obtinute prin reconstituirea dreptului de proprietate, in conditiile legilor speciale, mostenire si donatie intre rude pana la gradul al patrulea inclusiv. Ministerul Finantelor a prezentat si o noua modalitate de calcul a venitului impozabil.Citește pe Antena3.ro
16% PE TOATA LINIA
|
Tragic este ca veniturile sub forma de dividende, castigurile realizate pe piata de capital, precum si cele obtinute din dobanzile la depozitele constituite dupa 1 ianuarie 2006 vor fi impozitate cu 16% incepand de anul viitor, potrivit proiectului de modificare a Codului Fiscal.
In categoria veniturilor impozabile cu 16% sunt incadrate dobanzile aferente depozitelor la termen, la vedere si conturilor curente constituite dupa 1 ianuarie 2006, precum si instrumentele de economisire dobandite sau contractele civile incheiate dupa aceasta data.
|