x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Jeffrey Franks: Pensiile şi salariile ar putea creşte cu 3-4% în a doua parte a anului 2012

Jeffrey Franks: Pensiile şi salariile ar putea creşte cu 3-4% în a doua parte a anului 2012

13 Noi 2011   •   08:04
Jeffrey Franks: Pensiile şi salariile ar putea creşte cu 3-4% în a doua parte a anului 2012

Pensiile si salariile din Romania ar putea avea o crestere modesta, in a doua parte a anului 2012, de 3-4%, daca situatia economica o va permite, a declarat, astazi, seful delegatiei Fondului Monetar International in Romania, Jeffrey Franks.

"Nu am luat in considerare scaderi de pensii si salarii in 2012. Strategia Guvernului este de a le mentine neschimbate, in prima parte a anului, pentru a vedea daca este posibila o majorare in partea a doua a anului. Vom astepta si vom vedea daca se pot face cresteri sau nu. Vorbim de o crestere modesta, in linie cu inflatia. Nu intra in discutie o crestere importanta. Poate fi de 3 - 4%. Nu am discutat exact cand", a spus Franks, potrivit Agerpres.

De asemenea, acesta a adaugat ca o crestere economica de 1% in Romania nu va fi suficienta pentru imbunatatirea conditiilor de viata, iar o crestere mai accentuata va fi consemnata dupa trecerea crizei de la nivel european.

"Anul viitor nu va fi asa cum am anticipat, pentru ca Romania va resimti problemele cu care se confrunta economia europeana. De la o crestere de 3,5% am coborat la una de 2%. Sunt riscuri, daca se vor transfera efectele negative de la nivel european. Pentru 2012 avem o crestere modesta dar pozitiva. Facem scenarii pozitive si negative. Sunt situatii in Europa care ar putea provoca o crestere mai mica, mai ales daca este o dubla recesiune. Asta ar scadea perspectivele Romaniei. 1% crestere nu este suficient pentru imbunatatirea conditiilor de viata. Cresterea va veni dupa trecerea crizei de la nivel european", a spus Franks.

Trecerea Romaniei la euro poate fi amanata, daca nu e pregatita economic

"Aderarea Romaniei la euro in 2012 este posibila, dar este o tinta foarte ambitioasa. Nu trebuie sa o faca inainte de a fi pregatita. Vedem acum ce probleme intampina tarile care nu au fost pregatite si au aderat. Romania trebuie sa aiba o economie flexibila, reformata eficient. inainte de a trece la moneda europeana. Totusi, mentinerea acestei tinte este buna pentru pastrarea presiunii asupra aplicarii reformelor necesare. Daca acestea nu vor fi gata, aderarea poate fi amanata. Vom vedea", a spus Jeffery Franks.

Seful delegatiei FMI in Romania a adaugat ca Romania trebuie, totusi, sa isi respecte angajamentele fata de Uniunea Europeana in privinta aderarii la moneda europeana.

"Este un angajament luat fata de UE. Daca s-a angajat, acum trebuie sa se pegateasca. Nu trebuie sa o faca inainte de a fi pregatita, insa. Vedem acum ce intampina tarile care nu au fost pregatite. Este necesara o economie flexibila, reformata eficient inainte de a trece", a mai spus oficialul FMI.

×