Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat ca reformele in Romania au incetinit in ultimele trei luni, in special in procesul de restructurare si privatizare a companiilor de stat. Oficialii FMI sunt ingrijorati ca ar putea avea legatura cu anumite presiuni politice.
"Membrii board-ului incurajeaza autoritatile sa continue ferm reformele structurale pentru ca exista ingrijorari legate de posibile presiuni politice care sa ingreuneze acest proces", a spus Franks, potrivit Mediafax.
Intrebat daca aceste presiuni au legatura cu alegerile de anul viitor, Franks a afirmat: "Tu ar trebui sa stii mai bine decat mine despre ce este vorba. In mod cert, viitoarele alegeri din 2012 sunt...directorii (boardului FMI - n.r.) vor ca Guvernul sa mentina o abordare ferma atat asupra politicii fiscale, cat si asupra reformelor structurale, chiar si in contextul alegerilor".
Consiliul Director al FMI a aprobat ieri a doua evaluare a noului acord, de tip preventiv, si a pus la dispozitia Romaniei inca o transa, a treia, in valoare de 480 de milioane de euro.
Potrivit oficialului FMI, autoritatile de la Bucuresti au "slabit" in ultimele trei luni procesul de privatizare si restructurare a companiilor de stat.
Franks a explicat ca motivele pentru care anumite reforme au fost intarziate vor fi discutate cu autoritatile romane la urmatoarea misiune de evaluare, in luna octombrie.
"Noi am fost flexibili atunci cand a fost vorba despre detalii. Daca vor (autoritatile - n.r) sa ia o companie de pe masa (...), nu-i nicio problema, dar numai daca vedem o imbunatatire in alta parte. Putem sa fim flexibili cu detaliile, dar avem nevoie de o reforma generala agresiva in acest sector", a mai spus reprezentantul FMI.