Laureatul Premierului Nobel pentru Economie pe 2001, economistul american Joseph Stiglitz, avertizeaza impotriva supradozei de economisire in Europa si argumenteaza ca, in situatii de criza precum cea actuala, guvernele nu trebuie sa reduca cheltuielile publice, ci sa le mareasca, informeaza EFE.
"Oamenii politici trebuie sa-si dea seama ca acest drum este incorect. O supradoza de economii inrautateste situatia', spune economistul intr-un interviu publicat miercuri de ziarul Süddeutsche Zeitung.
"Timp de decenii, acesta a fost tratamentul care s-a aplicat tarilor in curs de dezvoltare. Deseori s-a incheiat cu moartea. Exista pericolul ca in Europa sa se repete ceva asemanator', adauga Stiglitz, care face aluzie la metafora medicului medieval care nu opreste la timp sangerarea pacientului.
In toata lumea nu exista "nici un singur exemplu in sensul ca o tara bolnava s-ar fi insanatosit prin reduceri salariale, ale pensiilor sau prestatiilor sociale', sustine economistul.
Oamenii politici s-au axat pe presiuni asupra tarilor din sudul Europei pentru a face economii si a se reforma, insa democratiile nu pot suporta decat o doza limitata de reduceri, adauga prestigiosul economist.
Joseph Stiglitz avertizeaza in legatura cu pericolul de a creste indignarea tarilor aflate in criza si considera ca, in special in momente de recesiune, politicile de economisire radicala esueaza.
Europa are nevoie de "o autoritate bugetara comuna, care sa compenseze diferentele regionale', mai afirma acest fost sef economic al Bancii Mondiale. Aceasta autoritate ar trebui sa puna la dispozitia tarilor cu un inalt nivel al somajului "mijloace financiare aditionale' pentru a combate somajul, in cadrul unui sistem de transferuri - chestiune care se ciocneste frontal cu linia cancelarului german Angela Merkel, adauga sursa citata.
Potrivit laureatului Premiului Nobel, principala sursa de ingrijorare este desigur Grecia, urmata de Portugalia si Irlanda, iar astfel de tari au nevoie de o perspectiva reala pentru a sustine o noua crestere.
Criza datoriilor a deplasat puterea economica mondiala pe care au avut-o Europa si SUA catre China si India, ceea ce economistul considera corect. Faptul ca puterile industriale occidentale au dominat economia mondiala timp de aproape 200 de ani este, pentru Joseph Stiglitz, o anomalie a istoriei care se cuvine a fi corectata acum.
Dincolo de situatia actuala, laureatul Premiului Nobel pentru Economie pe 2001 crede cu tarie ca Europa are un viitor.