x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie JP Morgan: “Economia României va ieşi din hibernare în acest an”

JP Morgan: “Economia României va ieşi din hibernare în acest an”

24 Feb 2011   •   18:22

Economia României va ieşi din hibernare în acest an, susţinută de exporturi, succesul reformelor şi sprijinul FMI şi al Uniunii Europene, potrivit unei analize a JP Morgan, care anticipează un avans al PIB de 2%.

Estimarea creşterii economice este mai mare decât cea a a Fondului Monetar Internaţional (FMI), de 1,5%. Pentru 2012, JP Morgan prognozează o creştere economică de 4%.

Banca americană notează că “tendinţa seculară” a economiei de a recupera decalajul faţă de ţările dezvoltare a rămas intactă, chiar dacă performanţele recente au dezamăgit, iar atractivitatea pentru investiţii a scăzut.

Banca notează că industria orientată către exporturi a profitat de redresarea economiei mondiale iar România a înregistrat progrese în reformele structurale şi a adoptat mai multe măsuri dure sub supravegherea creditorilor internaţionali. Redresarea economiei va susţine efortul de consolidare a bugetului şi va reaprinde interesul investitorilor, creând o spirală virtuală, potrivit JP Morgan.

Banca arată că există cicluri în economia românească, respectiv scăderea intrărilor de capital, de la o perioadă problematică şi slăbiciune de la începutul anilor 2000 la creştere puternică şi supraîncălzire, urmată de prăbuşirea din 2008-2009 şi stagnarea din 2010.

În prezent, există condiţiile pentru o nouă evoluţie ascendentă, se arată în analiză.

JP Morgan consideră că exporturile vor reprezenta în acest an 29% din produsul intern brut (PIB), iar importurile 34% din PIB, în creştere cu un punct procentual în ambele cazuri, faţă de 2009.

Banca anticipează că industria prelucrătoare orientată către exporturi va avea perspective favorabile pe termen lung, în condiţiile unui nivel scăzut al salariilor şi al fiscalităţii.

Totuşi exporturile nu sunt de ajuns, acestea neputând susţine întreaga economie, dar pot sprijini cererea internă prin creşterea veniturilor angajaţilor.

În cazul investiţiilor străine directe, JP Morgan anticepează creşterea ponderei acestora în PIB de la 2,9% din PIB anul trecut la 4% din PIB în acest an şi 2012.

De asemenea, deficitul de cont curent va creşte de la 4,3% din PIB în 2010 la 5% în acest an şi 6% din PIB în 2012.

PIB-ul nominal va creşte de la 121 miliarde de euro anul trecut la 136 miliarde euro în acest an şi 155 miliarde euro în 2012, potrivit estimărilor băncii.

JP Morgan se aşteaptă la o încetinire a inflaţiei în a doua jumătate a anului de la 7% în ianuarie la 4%-5%, ca urmare a atenuării impactului majorării TVA în 2010. În schimb scumpirile ar putea fi alimentate de creşterea peste aşteptări a preţurilor alimentelor la nivel mondial, sau de o producţie agricolă proastă.

×