x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie KazMunaiGaz a depus noul preţ pentru oferta de la Rompetrol Rafinare

KazMunaiGaz a depus noul preţ pentru oferta de la Rompetrol Rafinare

05 Feb 2010   •   00:00

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a primit azi de la KazMunaiGaz preţul de preluar de la Rompetrol Rafinare (RRC), urmând ca instituţia să ia luni o decizie cu privire la lansarea operaţiunii.



"Au depus la termen noul preţ din ofertă, în plic închis şi sigilat, însă după ora 12:00, astfel că nu am avut timp să întrunim o şedinţă pentru analizarea amendamentului adus preţului. Vom discuta luni într-o şedinţă, dacă noul preţ respectă cerinţele din decizia dată când Comisia a respins primul preţ", a declarat agenţiei Mediafax Lorand Kralik, comisar CNVM.

Comisia a respins la 27 ianuarie, preţul din oferta de preluare la Rompetrol Rafinare, de 0,0625 lei/acţiune, considerându-l prea mic raportat la valoarea activului net conform celor mai recente situaţii financiare auditate, respectiv cele de la 31 decembrie 2008, din care reiese o valoare de 0,0741 lei/acţiune.

Instituţia a solicitat, atunci, grupului Rompetrol să depună până luni, 1 februarie, un amendament prin care să modifice preţul. Ulterior, ofertantul a anunţat CNVM că analizează situaţia şi va răspunde la solicitarea instituţiei "cât de curând", iar Comisia a perlungit pentru vineri, 5 februarie, termenul limită pentru depunerea noului preţ.

Acţiunile Rompetrol Rafinare sunt oprite de la tranzacţionare la bursă de la 27 ianuarie, din dispoziţia Comisiei.

Grupul Rompetrol deţine 75,32% din acţiunile Rompetrol Rafinare. The Rompetrol Group (TRG) este controlat integral de compania KazMunaiGaz, din Kazahstan, care a preluat, în 2007, 75% din Rompetrol, fondat de omul de afaceri Dinu Patriciu, şi restul de 25% în iunie 2009.

Rompetrol Rafinare are un capital social de 2,109 miliarde lei, divizat în 21,099 miliarde de acţiuni cu o valoare nominală de 0,1 lei.

The Rompetrol Group a anunţat la 26 august că va derula oferte de preluare la Rompetrol Rafinare şi Rompetrol Well Services (PTR), însă lansarea acestor operaţiuni a fost amânată deoarece rapoartele de evaluare nu au fost realizate conform cerinţelor CNVM, iar documentaţia solicitată ulterior de Comisie a fost prezentată cu întârziere. Pentru întârzierea operaţiunilor la Rompetrol Rafinare, instituţia a amendat cu 5.000 de euro grupul şi a limitat dreptul de vot al TRG la 33% până la finalizarea ofertei.

×
Subiecte în articol: redactie