x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie KazMunayGas International ameninţă guvernul cu un megaproces internațional

KazMunayGas International ameninţă guvernul cu un megaproces internațional

de Adrian Stoica    |    28 Iul 2016   •   09:30
KazMunayGas International ameninţă guvernul cu un megaproces internațional
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Compania Naţională de Petrol şi Gaze din Kazahstan, KazMunayGas, a demarat acţiunile în justiţie împotriva României, după ce procurorii DIICOT au instituit sechestru pe rafinăria Petromidia, în cadrul unui dosar penal ce vizează modul în care aceasta a fost privatizată. Cu toate acestea, reprezentanţii  KMG International doresc încă găsirea unei soluţii amiabile pentru rezolvarea diferendumului.

KazMunayGas International (fostul Grup Rompetrol) doreşte o soluţionare amiabilă a diferendului cu statul român în următoarele 3-6 luni, însă, dacă acest lucru nu va fi posibil, compania se va adresa instanţelor internaţionale, a declarat, ieri, vicepreşedintele KMGI, Azamat Zhangulov, într-o conferinţă de presă. 

Dacă cele două părţi nu vor ajunge la o înţelegere, cazul va fi deferit fie Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii din cadrul Băncii Mondiale, cu sediul în Washington, fie Institutului de Arbitraj al Camerei de Comerţ de la Stockholm.

Zhangulov a adăugat că sechestrul DIICOT existent asupra activelor companiei şi faptul că nu pot fi executate anumite tranzacţii duc la acumularea unor prejudicii pe care compania va încerca să le recupereze în instanţă de la statul român. La finele lunii aprilie, KazMunayGas a semnat un acord cu compania chineză CEFC pentru vânzarea unui pachet de 51% din acţiunile KMG International, unde este acţionar majoritar, pentru suma de 680 de milioane de dolari, dar câteva zile mai târziu, procurorii DIICOT au pus sechestru pe activele Rompetrol în vederea recuperării sumelor de 1.724.168.825 de lei, 290.786.616 de dolari şi 34.941.924 de euro, în dosarul Rompetrol II. Potrivit directorului general adjunct de la KazMunayGas, Daniyar Berlibayev, acţiunile statului român au dus deja la amânarea încheierii tranzacţiei cu CEFC, din luna octombrie până la finele acestui an. "În aceste condiţii, nu este posibilă finalizarea tranzacţiei", a subliniat Daniyar Berlibayev.

KazMunayGas au preluat de la Dinu Patriciu grupul Rompetrol în 2007 şi investit aproximativ patru miliarde de dolari în activele din România

×
Subiecte în articol: KazMunayGas