x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie La Parchet - Banii de case au disparut

La Parchet - Banii de case au disparut

de Vali Blanaru    |    03 Feb 2007   •   00:00
La Parchet - Banii de case au disparut

Din 2001, nici un Executiv nu a alocat procentul anual de 2% din banii incasati din privatizare pentru construirea de locuinte pentru persoanele evacuate din casele nationalizate. Partidul Conservator va sesiza Parchetul, pentru a vedea cum au fost deturnate fondurile.

Deputatul Bogdan Ciuca a declarat ieri la Galati ca este posibil ca Partidul Conservator sa depuna o sesizare la Parchet, in care sa semnaleze ca, din 2001, Guvernul nu a alocat procentul anual de 2% din privatizarile realizate construirii de locuinte pentru persoanele evacuate din casele nationalizate, potrivit NewsIn.

"In Legea 10 din 2001 (privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989, n.r.) exista un articol care obliga Guvernul sa retina anual 2% din valoarea privatizarilor efectuate in decurs de 12 luni, bani care sa fie directionati catre construirea de locuinte pentru pensionarii si persoanele cu handicap care sunt la un pas de a ramane fara locuinta. In prezent sunt circa 25.000 de pensionari aflati in aceasta situatie. Ce au facut Guvernele pana acum cu acesti bani? Putem considera ca banii au fost deturnati sau utilizati in alte scopuri, din moment ce nu au fost cheltuiti pentru construirea de locuinte pentru aceste categorii de persoane", a declarat purtatorul de cuvant al Partidului Conservator.

BANI. Potrivit propriilor calcule, de la aparitia legii, statul roman a incasat in jur de 250 de milioane de lei din privatizarile realizate. Ciuca a precizat ca procentul care putea fi retinut din aceasta suma pentru constructia de locuinte pentru pensionarii si persoanele cu handicap din imobilele revendicate sau retrocedate nu ar fi fost suficient pentru rezolvarea problemelor tuturor persoanelor aflate in aceasta situatie. Totusi, a spus el, daca s-ar fi respectat o lista de prioritati, un numar semnificativ de cetateni nu s-ar mai fi confruntat cu problema evacuarii.

Deoarece PC nu a primit o explicatie ferma de la ministrii interpelati pe acest subiect, Sebastian Vladescu de la Finante si Laszlo Borbely de la Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului, se va indrepta catre persoanele private de acest drept din 2001 si pana acum si catre Parchet. "In momentul de fata trimitem scrisori asociatiilor de pensionari si organizatiilor persoanelor cu handicap, pentru a-i instiinta ca au acest drept. De asemenea, intentionam sa depunem o plangere penala la Parchet, pentru a vedea cine se face vinovat de nerespectarea legii. Cred ca saptamana viitoare vom face scrisoarea catre Parchet", a precizat deputatul.

FONDURI
"In prezent sunt circa 25.000 de familii aflate in aceasta situatie. Ce au facut Guvernele pana acum cu acesti bani? Putem considera ca banii au fost deturnati sau utilizati in alte scopuri, din moment ce nu au fost cheltuiti pentru construirea de locuinte pentru aceste categorii de persoane"
Bogdan Ciuca
purtatorul de cuvant al Partidului Conservator
×
Subiecte în articol: economic