x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Laborator Sfin - Ne integram cu paine calda si apa rece

Laborator Sfin - Ne integram cu paine calda si apa rece

de Ionuț Bălan    |    12 Feb 2007   •   00:00
Laborator Sfin - Ne integram cu paine calda si apa rece

Europenii pot ajunge la fel de grasi precum americanii. Din acest motiv, Parlamentul European a adoptat o rezolutie ce solicita institutiilor comunitare sa combata obezitatea. Romanii nu sunt scutiti de aceasta "epidemie la scara europeana", fiindca o treime din ei sunt supraponderali. Intrebarea e doar cum de se pot ingrasa niste oameni care sar peste masa de dimineata si ajung direct la cea de seara? Foarte simplu: mananca paine in loc de carne si combat sughitul cu multa apa.

ALIMENTATIE. Romania se afla in partea superioara a topului obezilor, dar nu din cauza consumului excesiv de carne, precum danezii. In timp ce acestia mananca peste 100 de kilograme de carne anual, noi abia ajungem la 42. Media de carne recomandata este 78,1 kilograme anual, limita peste care trec numai cehii si letonii (81 kg). Anuarele statistice vechi vin cu repere importante. Stiti cata carne consumau conationalii nostri in 1933? O friptura intreaga: 250 de grame pe zi! Ei bine, in 2005 mai punem pe gratar doar 115 grame. E ca si cum postul ar dura jumatate de an in Romania!

Fiecare roman mananca, in schimb, o franzela intreaga: 319 grame. In mediul rural, faina e inlocuita cu malaiul. Hrana din satele si comunele tarii e compusa in general din fasole, mamaliga, varza calita, la care se adauga in cel mai bun caz untura, carnati si oua. Rezultatul? Mortalitatea cauzata de bolile cardiovasculare s-a dublat - de la 4,6 la 1.000 locuitori in 1989 am ajuns la 7,3 in 2005. Suntem campionii Europei. Ce pun romanii pe masa si cum afecteaza aceasta cresterea economica si batalia cu inflatia cititi pe larg in Saptamana Financiara.

×
Subiecte în articol: economic