x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Laureat Nobel: "Economia SUA are nevoie de bani cât pentru un război"

Laureat Nobel: "Economia SUA are nevoie de bani cât pentru un război"

30 Sep 2011   •   06:27
Laureat Nobel: "Economia SUA are nevoie de bani cât pentru un război"

Paul Krugman, castigator al premiului Nobel pentru economie, a declarat ca Statele Unite au nevoie de o suma de bani echivalenta cu cea cheltuita in al Doilea Razboi Mondial pentru a-si rezolva problemele economice cu care se confrunta.

"Avem nevoie de banii echivalenti unui razboi. Ceea ce a pus capat cu adevarat Marii Depresii a fost masivul program de cheltuieli, care a fost reprezentat de al Doilea Razboi Mondial", a scris Krugman in editorialul sau din New York Times.

Krugman nu este la prima paralela de asemenea anvergura pe care o face la nivel declarativ. La inceputul acestei saptamani, acesta a scris intr-un editorial ca ultima data cand Germania a apelat la un program de austeritate, a fost un moment favorabil pentru venirea la putere a lui Adolf Hitler, scrie capital.ro. "Acum, nu vreau sa spun ca ma astept sa se intample ceva atat de rau in Europa secolului al XXI-lea. Dar exista o mare prapastie intre ceea ce are nevoie moneda euro pentru a supravietui si ceea ce liderii europeni intentioneaza sa faca, sau cel putin ceea ce discuta. Dat fiind faptul ca exista aceasta prapastie, e greu de gasit motive pentru optimism", spune Krugman.

El a precizat ca razboiul purtat de americani in Irak si Afganistan nu a reusit sa aduca un impuls primei economii a lumii pentru ca raportat la PIB-ul american, cheltuielile cu cele doua fronturi nu sunt atat de mari.

Economistul a avertizat ca o posibila ruptura in interiorul Uniunii Europene ar putea avea un efect devastator asupra recuperarii economice a Americii, efect similar Marii Depresiunii din 1931, cand cea mai mare banca din Austria - Creditanstalt - a recunoscut ca este in faliment.

Imediat, celelalte insitutii financiare au urmat, iar statul a ajuns "la pamant". Criza s-a intins apoi in statele din nordul si estul Europei, ajungand inclusiv in Germania si in Marea Britanie.

×