x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Legea firmelor - Directori fara carte de munca

Legea firmelor - Directori fara carte de munca

de Daniela Ivan    |    Florina Zainescu    |    19 Ian 2007   •   00:00
Legea firmelor - Directori fara carte de munca

Administratorii si directorii, caroara li s-a delegat de catre Consiliul de Administratie putere de decizie nu vor mai putea fi angajati ai companiei unde isi desfasoara activitatea. Pana in august, firmele trebuie sa se conformeze, desi nu exista sanctiuni.

Activitatea firmelor va fi puternic perturbata de prevederile noii legi a societatilor comerciale - Legea nr. 441, publicata in Monitorul Oficial nr. 955 din 28 noiembrie 2006. Principala problema este ca administratorii si directorii carora li se va delega de catre Consiliul de Administratie si puterea de decizie in conducerea societatii nu pot incheia cu firma un contract de munca pe perioada mandatului, conform articolelor 137 si 152 din Legea 441. "Principiul este corect si este dovedit in practica din economiile occidentale, numai ca acesta trebuie transpus cultural. La noi, structurile sociale, firmele, bancile nu sunt pregatite pentru o astfel de reglementare. Cred ca in perioada urmatoare vom asista la o presiune venita din randul firmelor mici si mijlocii pentru modificarea legii", spune Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

POZITIE. In cele mai multe companii, membrii Consiliului de Administratie sunt si directori. "Acum, oamenii vor fi nevoiti sa se repozitioneze in cadrul companiei, sa aleaga, ori sa fie administratori, ori directori fara drept de decizie", spune avocatul Gabriel Biris. "Consiliul de Administratie este cel care va decide daca deleaga unuia sau mai multor directori puterea de decizie executiva", spune Biris. Exista insa o prevedere legala care stipuleaza ca numai Consiliile de Administratie din firmele foarte mari, banci si institutiile finan- ciar nebancare au obligatia sa delege decizia printr-un mandat de conducere catre unul sau mai multi directori. Prin urmare, in firmele mici si mijlocii directorii pot fi angajati cu carte de munca, daca nu fac parte din Consiliul de Administratie.

COSTURI. Asociatii si patronii firmelor sunt nemultumiti de faptul ca statul le impune ca administratorii sa nu poata fi alesi din randul angajatilor firmei. "Asta ne dubleaza costurile, pana acum administratorii erau si directori sau, in orice caz, salariati ai firmelor", spune Maria Grapini, patronul societatii Pasmatex. Ea adauga ca este normal ca Adunarea Generala a Actionarilor sa decida cine sa faca parte din Consiliul de Administratie si cine sa se ocupe de conducerea executiva a societatii, nu statul.

"Noua forma a legii ma obliga sa am un membru independent in Consiliul de Administratie. Nu pricep de ce trebuie sa aduc un om din afara firmei, un necunoscut, si sa-i dau o indemnizatie", a declarat Sorin Minea, directorul general al Angst.

CRIZA. Minea a adaugat ca legea mai scapa ceva din vedere: concediul. "Eu am optat sa raman presedinte al Consiliului de Administratie si director general. Urmeaza ca si ceilalti directori care sunt membri ai consiliilor sa opteze. Insa, nemaiavand un contract de munca cu firma, aceasta nu mai e obligata sa-mi dea concediul legal de odihna", a spus el. Pentru cei care vor fi doar administratori, aceasta nu va fi o problema. Ei nu vin zilnic la «serviciu», ci doar la reuniunile Consiliului de Administratie. "Insa cei care sunt si directori vor fi obligati sa vina zilnic, dar nu vor avea dreptul la concediu", a subliniat Minea. O solutie ar fi ca acestora sa le fie platit - in baza contractului de mandat - un fel de al 13-lea salariu. In plus, ce manager accepta sa i se inchida cartea de munca si sa lucreze in baza unui contract de patru ani? "El nu va mai putea lua credite de la nici o banca, nu se stie cine ii va plati asigurarile de sanatate, de somaj etc.", atrage atentia si Maria Grapini. "Se prefigureaza o criza accentuata de manageri, pentru ca nici un director nu va accepta sa fie remunerat in baza unui astfel de contract", a adaugat ea, mai ales ca nu se precizeaza nicaieri daca profesia de director va deveni una liberala.

ADMINISTRATOR
Asociatul unic poate avea calitatea de salariat al unei firme al carui asociat unic este, exceptia situatiei in care are calitatea de administrator unic sau membru al CA. "Prin aceasta reglementare, legiuitorul complica si mai mult situatia asociatului unic", spune Maria Grapini. Ea explica faptul ca daca pana acum exista o acceptare tacita a faptului ca asociatul unic nu putea fi salariat daca era si administrator unic, acum incompati- bilitatea se manifesta si in cazul in care este membru al Consiliului de Administratie.
FARA SANCTIUNI
Legea nu clarifica raporturile dintre conducerea strategica si cea executiva, din contra, le complica. "Cine ne garanteaza ca directorul nu are si putere de decizie, desi el zice ca nu? Care sunt reper- cusiunile asupra unei firme in care aceste raporturi nu mai sunt reglementate de un act oficial?", se intreaba avocatul Biris. Cel mai grav este ca s-a creat o lege in care nimeni nu crede, opineaza Florin Pogonaru. "Nu exista sanctiuni, desi oricine poate ataca semnaturile directorilor sau administratorilor in instanta", adauga presedintele AOAR.
×