Comisiile reunite de buget, economică şi juridică ale Senatului au avizat ieri favorabil rapoartele pentru două iniţiative legislative menite să-i ajute pe românii care au credite ipotecare şi de consum, dar şi pe cei care nu mai pot să-şi achite creditele şi au ajuns pe mâna recuperatorilor. Proiectele de lege urmează acum să intre în dezbaterea plenului Senatului.
Concret, prima dintre cele două legi, limitează dobânzile pentru creditele imobiliare la de 2,5 ori dobânda de referinţă a BNR. “ Astăzi dobânda BNR este de 2,25, asta înseamnă ca dobânda maximă care poate fi percepută pentru creditele ipotecare poate ajunge undeva la 5,4%", a afirmat senatorul PNL Daniel Zamfir, iniţiatorii propunerii legislative de modificarea şi completarea OG 13/2011 privind dobânda legală în domeniul bancar. Acesta a mai precizat că în cazul împrumuturilor pentru consum dobânda nu poate depăşi mai mult de 18%, inclusiv în cazul IFN-urilor.
Zamfir susține că s-a inspirat din legislația similară din 14 țări din Uniunea Europeană, în care este plafonată dobânda penalizatoare, și mai ales din modelul Spaniei. Acesta spune că în anul 2010, 13 state nu aveau un plafon direct asupra dobânzii contractuale, în timp ce alte 14 state utilizau, la momentul respectiv o formă de limitare a dobânzilor.
" Este o practică europeană, sunt foarte multe ţări din Europa care practică o limitare a dobânzilor. Spun asta ca să eliminăm orice fel de discuţie care a existat şi care va mai exista în spaţiul public ca ar exista o limitare a dreptului agenţilor economici într-o piaţă liberă”
senatorul PNL, Daniel Zamfir, iniţiatorul legilor
Drept de preemţiune
Cea de a doua iniţiativă legislativă permite românilor aflaţi în executare silită să-şi răscmpere bunurile de la firma de recuperare plătind dublul sumei cu care recuperatorul a achiziţionat acel bun de la bancă. Practic, debitorul are drept de preempţiune, a precizat Zamfir. Acesta a mai spus că această prevedere nu face altceva decât să readucă în piaţă, la valori mai normale, bunurile cumpărate de recuperatori pe nimic de la bănci ca rezultat al unui aranjament bancă-executor-recuperator de creanţe.
“ Dacă debitorul va avea posibilitatea să plătească dublul sumei cu care recuperatorul a cumpărat de la bancă, eu vă asigur că banca nu va mai vinde firmelor de recuperare, care de cele mai multe ori sunt vehiculele băncilor, nu va mai vinde la acel preţ de 10%”, spune senatorul PNL.