x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Legislaţie - AVAS: Fără condiţii postprivatizare

Legislaţie - AVAS: Fără condiţii postprivatizare

23 Feb 2009   •   00:00

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) ar putea vinde participaţiile majoritare ale companiilor din portofoliu fără a mai impune cumpărătorilor condiţii postprivatizare, conform recomandărilor europene.



Criteriul de bază al selectării cumpărătorului ar fi cel mai bun preţ oferit, măsură recomandată şi de Comisia Europeană, potrivit AVAS. "Eu încerc ca toate aceste societăţi care au mai rămas să nu le mai privatizez, între ghilimele. Eu cred că ar trebui să nu mai privatizăm. Ar trebui să vindem pachete de acţiuni. Nu mai trebuie să punem în cârca cumpărătorului condiţii postprivatizare. (...) De ce să nu-l laşi să se descurce singur?", a declarat Mircea Ursache, preşedintele instituţiei. Potri­vit şefului AVAS, cumpărătorii vor fi nevoiţi să-şi realizeze in­vestiţiile de mediu şi tehnologice, pentru a putea primi autori­zaţiile şi a fi profitabili. AVAS monitorizează, în prezent, 3.787 de contracte de vânzare-cumpărare de acţiuni, pentru 3.317 firme privatizate. În prezent, portofoliul privatizabil al AVAS cuprinde 412 societăţi, cu un capital social total de 3,23 miliarde de lei.

AVAS şi Ministerul Economiei vor putea sprijini financiar firmele din portofoliu aflate în dificultate atât prin credite, subvenţii şi infuzii de capital de lucru, cât şi prin majorări de capital cu valoarea unor creanţe. Măsurile vor completa o ordonanţă de urgenţă privind ajutorul de stat, proiect aflat în dezbaterea Parlamentului, a precizat Ursache.

Proiectul de lege prevede că, în situaţia în care ajutorul de salvare nu se rambursează în termen de şase luni de la punerea la dispoziţie a sprijinului financiar sau de la prima tranşă a credi­tului, AVAS şi Ministerul Economiei pot acorda beneficiarilor ajutoare de stat de restructurare sau pot solicita întocmirea planurilor de lichidare, în condiţiile legii.

×
Subiecte în articol: economic AVAS