x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cât câștigă pe lună cel mai bogat lider de sindicat. Adună bani din șase locuri

Cât câștigă pe lună cel mai bogat lider de sindicat. Adună bani din șase locuri

de Adrian Stoica    |    17 Iul 2023   •   08:00
Cât câștigă pe lună cel mai bogat lider de sindicat. Adună bani din șase locuri
Sursa foto: Lucian Alecu

Cu un venit lunar de 13.600 de euro, Leonard Bărăscu a reușit să fie sindicalistul cu cele mai mari venituri din România, el fiind la concurență cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care a fost remunerat pentru această funcție cu circa 17.000 de euro, și cu președintele Autorității de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu, care a avut un venit lunar de 16.000 de euro.

Leonard Bărăscu este o persoană aproape necunoscută opiniei publice, deși conduce una dintre cele mai mari confederații sindicale din România, este vorba despre CNSLR-Frăția, dar și Federația Sindicală Sanitas, organizație care reunește circa 20.000 de salariați  din sistemul de asistență socială. În timp ce liderul lor este cel mai bogat sindicalist, angajații din sistemul sanitar cer de mai mult timp creșterea veniturilor.

„Împreună pentru un viitor mai bun” este sloganul Confederației Naționale a Sindicatelor Libere din România (CSLR) - Frăția, dar el poate fi tradus mai degrabă „Împreună ca să-mi fie mie bine”, dacă este să ne uităm la venitul încasat de la această organizație de Leonard Bărăscu. Potrivit declarației sale de avere, anul trecut el a încasat 201.076 de lei de la această organizație sindicală, unde este președinte. Ceva mai mult, 212.007 lei, a primit însă de la Federația Sindicală Sanitas, unde este tot președinte. Cel mai mare venit, de 275.399 lei, i l-a asigurat funcția de președinte al Consiliului de Administrație al societății de turism SIND Tour Trading SRL, care aparține sindicatelor. De asemenea, tot din zona de turism el a mai încasat 87.550 de lei, de la societatea EDU SIND Tour, unde a fost administrator. El a mai primit 74.800 de lei de la Fundația Institutul de Educație și Științe Sindicale, un pui al CNSLR-Frăția unde a fost tot președinte. De remarcat că cele două societăți de turism și fundația au sediul la aceeași adresă din București unde are sediul și CNSLR-Frăția. Cel mai mic venit trecut în declarația de avere este de la un IFN - CAR Sanitar -, unde a fost tot președinte, calitate remunerată cu 6.435 de lei. În total, organizațiile sindicale și activitățile asociate acestora i-au asigurat lui Leonard Bărăscu venituri de 814.772 de lei, echivalentul a circa 164.000 de euro, adică 13.600 de euro lunar.

Fundația Educație și Științe Sindicale a avut anul trecut venituri de 2,64 de milioane de lei și cheltuieli de 2,63 de milioane de lei, având doar trei angajați, potrivit site-ului totalfirme.ro.  Cu ce ocupă concret această fundație nu am reușit să aflăm de pe site-ul său, iar până la ora închiderii ediției Leonard Bărăscu nu a putut fi contactat pentru a ne da mai multe detalii.

Veniturile i-au crescut substanțial

Veniturile sale au înregistrat anul trecut o creștere consistentă comparativ cu anul 2021, când ele au fost de 706.000 de lei, echivalentul a circa 58.000 de euro, adică 11.700 euro pe lună. Leonard Bărăscu nu se poate plânge că este un om sărac, el deținând două terenuri și o vilă de 392 de metri pătrați în București. De asemenea, mai are trei apartamente, două la Costinești și unul Predeal. Ultima achiziție imobiliară datează chiar din 2022, când a cumpărat un apartament în stațiunea Costinești.

Patrimoniul UGSR îl îmbogățește pe Bărăscu

Societate de turism SIND TOUR deține hotelurile Dacia, Domogled (Băile Herculane), Muncel (Băile Felix), Montana (Covasna) și Vilele Voineasa. De fapt, aceste spații de cazare fac parte din patrimoniul Uniunii Naționale a Sindicatelor din România (UGSR) care a fost furat de confederațiile sindicale apărute după 1990. Anul trecut societatea de turism a avut vânzări de 6,82 de milioane de euro și un profit net de 2,04 milioane de euro, așa că nu i-a fost greu deloc să-l recompenseze pe Leonard Bărăscu cu suma de 275.399 de lei. Despre modul în care CNSLR-Frăția a ajuns să folosească și să se declare proprietara hotelurilor din patrimoniul UGSR, Leonard Bărăscu nu este interesat. Potrivit unei declarații date de acesta în 2018 în fața procurorilor din Constanța, el nu ştie nimic despre existenţa vreunui document care să justifice transferul de proprietate între UGSR şi CNSLR, nu ştie dacă există vreun act prin care a fost desfiinţat UGSR, nu cunoaşte amănunte juridice despre înfiinţarea societăților de turism ale sindicatelor. Întreaga lui depoziţie este un lung şir de afirmaţii care încep cu „nu ştiu”. Acest mare gol în cunoştinţele sale a fost explicat prin faptul că atunci când a preluat mandatul de preşedinte al CNSLR-Frăţia nu a vrut să verifice aspectele legate de trecutul confederaţiei sindicale, a mai declarat el. 

 

×