x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Leul a castigat pariul cu euro

Leul a castigat pariul cu euro

04 Mar 2004   •   00:00

Pentru viitoarele trei-patru luni depozitul in lei ramane cel mai profitabil mod de plasament. - Cei care au pariat la inceputul acestui an pe leu si si-au depus economiile la banci nu au gresit. De la inceputul anului, moneda nationala s-a apreciat atat in fata euro, cat si a dolarului.

Plasamentele in valuta au adus pierderi de 3,4% din suma investita in cazul economiilor in euro si de 1,25% in cazul dolarului. Deprecierea monedei unice europene a luat prin surprindere aproape pe toata lumea. Putin sunt cei care se asteptau ca leul sa se umfle fata de euro cu 1.409 unitati in numai doua luni. Evolutia monedei nationale este corelata cu miscarile de pe pietele valutare internationale, unde de la inceputul anului, dolarul s-a apreciat in fata monedei europene cu 1,5%.

Lupta euro-dolar

In luna ianuarie, pe piata internationala, euro a inceput sa slabeasca, pe 12 ianuarie, paritatea euro/dolar ajungand la 1,2896. Slabirea euro a avut loc pana la nivelul de 1,2335, atins la 19 ianuarie, valoare in jurul careia se pare ca s-a format un puternic prag suport, toate tentativele ulterioare de a-l sparge fiind esuate. "Responsabilii europeni erau si mai sunt nemultumiti din cauza ca produsele europene isi pierd din competitivitate in fata celor americane si asiatice, care sunt exprimate in dolari", spune Radu Luca, de la departamentul Futures si Optiuni al Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri Sibiu. Prima zi din februarie a gasit paritatea la cel mai scazut nivel inregistrat pana acum in aceasta luna, si anume 1,2409. "Membrii consiliului G7 au avertizat ca volatilitatea excesiva nu este dorita, lasand sa se inteleaga ca o devalorizare prea puternica a dolarului ar putea atrage dupa sine eventuale masuri concrete ", spune Radu Luca.

Ca urmare a acestui comunicat, pietele au continuat sa cumpere euro ducand valoarea acestuia la un maxim de 1,2927, atins in sedinta de tranzactionare din 18 februarie. In cadrul acestui "maraton ", suflul monedei unice nu a fost destul de puternic pentru a sparge pragul psihologic de 1,3 dolari pentru un euro, inscriindu-se ulterior pe un trend descendent pana la valoarea de 1,2370 la 27 februarie.

Ce va fi

"Bazandu-ne pe informatiile si comentariile oficialilor BNR si ale dealerilor bancilor comerciale putem anticipa deprecierea leului fata de cosul valutar de aproximativ 6% si o paritate intre acestea de 1,22. In aceste conditii, pentru luna iunie 2004, cursul monedei nationale ar putea atinge valorile de 42.051 lei pentru un euro si 34.468 pentru un dolar", spune analistul BMFMS. El spune ca structura actuala a cosului valutar (25% dolar, 75% euro) impune un parcurs cu cat mai putine fluctuatii. Insa ajustarile cele mai ample vor fi vizibile asupra cursului monedei americane.

Castiguri reduse din euro

Daca acest scenariu se va confirma, calculele arata ca cel mai bine este ca banii sa fie depusi la banca in lei. Cine va face acest lucru va putea castiga pe primele sase luni din 2004 7%-8% din suma depusa. Daca banii ar fi plasati in euro, castigul ar fi de circa 1.000 de lei/euro, adica de 2,378%, adaugand dobanda acordata pentru depozitele in euro, care este de maxim 1,5% pentru sase luni, rezulta un castig total de 3,878% din suma investita.

Atentie la dolar

Astazi va avea loc sedinta guvernatorilor bancilor nationale din UE, unde se asteapta sa se discute despre o eventuala reducere a ratei de referinta din spatiul european. In eventualitatea reducerii dobanzii de la 2% la 1,75% s-ar putea reduce cererea pentru euro si asta ar putea sa duca la cresterea dolarului. In plus, analistii se asteapta ca Banca Nationala a Romaniei sa fie interesata sa pastreze stabil cursul leu-euro si sa jongleze din cursul leu-dolar, ceea ce face ca investitia in dolar sa fie mai fluctuanta si implicit mai plina de riscuri.
( DANIELA IVAN )

×
Subiecte în articol: economic