x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Leul se descurca

Leul se descurca

04 Noi 2004   •   00:00

ECONOMIC
Euro si dolarul se inclina in fata leului. In ultima saptamana, moneda europeana a pierdut 1.177 unitati si a ajuns la nivelul din noiembrie 2003, iar dolarul 793 unitati, atingand nivelul de la finele lui 2001. Cea mai grea zi a fost cea de ieri, in care euro a pierdut 846 de lei, iar dolarul 661. Euro si dolarul s-au prabusit ieri fata de leu. Moneda europeana a pierdut 846 de unitati si a ajuns la nivelul din noiembrie 2003, iar dolarul a slabit cu 661 de unitati, atingand nivelul de la finele lui 2001.
VALI BLANARU, DANIELA IVAN

SURPRIZA. Valuta favorita a romanilor pierde tot mai mult teren in fata monedei nationale

Mesajul transmis marti de Banca Centrala, ca nu va mai interveni pe piata valutara pentru deprecierea leului, nu a ramas fara consecinte. Piata s-a miscat rapid si in nici 24 de ore leul s-a apreciat cu 846 de unitati fata de euro si cu 661 fata de dolar. Vestea ca BNR a hotarat sa promoveze o mai mare flexibilitatea a cursului de schimb al monedei nationale prin limitarea interventiilor a fost imediat perceputa de operatorii din piata si unele banci au actionat speculativ, profitand de anuntul bancii centrale. Piata a fost foarte nervoasa si a fost nevoie chiar de interventia BNR pentru a o calma, au declarat unii analisti.

PROGNOZE. Nimeni nu stie care va fi evolutia celor doua valute in urmatoarele saptamani. Numai cererea si oferta vor regla cursurile atata timp cat BNR nu va interveni, insa trendul ultimelor doua luni a fost de apreciere a leului. Aceasta evolutie a fost demonstrata si in ultimele doua saptamani, cand BNR nu a mai intervenit in piata si euro a alunecat pana la 40.577 de lei, cu 1,3% sub cotatia de la inceputul anului.

Situatia este insa mai complicata, deoarece depinde si de rezultatul alegerilor la americani. Analistii apreciaza ca dolarul se va aprecia, iar raportul dintre euro si dolar va scadea de la 1,27 la 1,19, daca Bush va iesi presedinte. Asta inseamna ca dolarul ar putea sa creasca, insa nu imediat.

Pe de alta parte, Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, a opinat ca pana la sfarsitul anului cursul valutar va mai avea fluctuatii. "Nu cred ca va fi doar o apreciere a leului, vor urma si deprecieri", a declarat Ghetea in carul seminarului EU Co-file, organizat la Sinaia de Alpha Bank, BNR si Asociatia Romana a Bancilor (ARR).

Click pentru a mari
CAT A CASTIGAT LEUL INTR-O SAPTAMANA

CASTIGURI. Toti cei care au credite in valuta vor castiga din aprecierea leului, pe termen scurt. Dar imprumuturile in valuta au inca un mare grad de risc atata timp cat incertitudinea pe piata valutara ramane ridicata.

Insa flexibilitatea mai mare a cursului de schimb este una din conditiile care trebuie indeplinite pentru ca BNR sa treaca la politica de tintire a inflatiei. Totusi, nu inseamna ca banca centrala nu va mai interveni deloc pe piata valutara. "La nevoie, BNR va interveni pe curs. In prezent, exista insa o rezerva valutara suficienta, iar banca centrala nu mai este interesata sa atraga alta valuta", a concluzionat presedintele ARB.

In urma cu o saptamana, viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, anticipa aceasta fluctuatie a cursului valutar. El recomanda atunci populatiei sa-si pastreze economiile in moneda nationala.

PIERDERI. Exportatorii care vand produse in dolari sau euro vor pierde prin transformarea valutei in lei, transformare necesara pentru reluarea ciclului de productie. Relaxarea politicii valutare va accentua dezechilibrul comercial, opineaza Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Importatorilor si Exportatorilor din Romania (ANEIR). El opineaza ca, in urma deciziei BNR, deficitul comercial ar putea atinge pana la sfarsitul anului un nivel de sase miliarde de euro, fata de nivelul de 4,6 miliarde euro estimat.

"Vom atinge un deficit comercial record. Volumul importurilor va creste, iar exportatorii, in special cei care livreaza catre Uniunea Europeana, vor avea de suferit", a afirmat Ionescu.

INTERVENTIE

"Nu cred ca va fi doar o apreciere a leului, vor urma si deprecieri. La nevoie, BNR va interveni pe curs" - Rau Ghetea, presedintele ARB

PROGNOZA
Ieri, la Bursa Monetar Financiara si de Marfuri din Sibiu, tranzactiile de contracte futures pe raportul leu/euro au fost realizate pentru un curs de 40.400 lei/euro, potrivit unui comunicat al Bursei.

Contractele au scadenta in decembrie. Primele contracte tranzactionate s-au inregistrat la un curs de 40.500 lei/euro.

"Ultima decizie a Bancii Nationale a Romaniei de a permite o flexibilitate mai mare a cursului de schimb, respectiv aprecierea leului fata de principalele valute ale lumii a produs o schimbare a tendintei cotatiilor futures", explica analistii Bursei.

La inceputul acestei saptamani, euro a fost cotat la 41.200 lei cu aceeasi scadenta, pentru a scadea marti la 40.900 lei. (A.N. Ionescu)
×
Subiecte în articol: economic piata