Moneda naţională ar putea pierde un pic de teren în faţa dolarului şi a euro, în această săptămână, dacă Banca Japoniei face cel mai mic gest de a opri sau reduce programul de relaxare cantitativă sau dacă FED dă semnalul că ar dori o nouă creştere de dobândă, consideră analiştii Saxo Bank. Totuşi, ei apreciază şi că economia României e integrată deplin în cea a Uniunii Europene, iar asta face leul mai puţin vulnerabil la şocuri şi la variaţiile dolarului american. Deci nu ne putem aştepta la o depreciere serioasă, ci la o mică sincopă.
Banca Naţională a României a anunţat ieri un curs de referinţă de 4,4534 lei/euro, în creştere cu 0,16% faţă de şedinţa precedentă, pe fondul unei corecţii a leului, după aprecierea de la începutul săptămânii. Luni, BNR a afişat un curs de referinţă de 4,4464 lei/euro, nivel minim din 25 iulie. Analiştii economici spun că moneda europeană s-a apreciat şi pe fondul excesului de lichiditate din piaţă, care a coborât indicatorul Robor la niveluri minime istorice. Numerarul aflat în circulaţie a ajuns la 51,7 miliarde de lei după primele şapte luni ale acestui an, fiind în creştere cu circa 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor BNR. Nu numai cash-ul este în creştere, ci şi plăţile online, ceea ce crează o inflaţie de lei.
ROBOR-ul e la minimul istoric
Indicatorul Robor la trei luni, în funcţie de care se calculează dobânzile la cele mai multe credite în lei, a coborât ieri de la 0,72% până la 0,70% pe an, după ce a stagnat în ultima perioadă în apropiere de 0,75%, arată datele Băncii Naţionale a României. Scăderea dobânzilor în piața băncilor este pusă de către analiști pe seama apropierii finalului perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii de către băncile comerciale, când cererea de lei este în scădere, dar şi pe seama inflaţiei de lei din piaţă. Dacă nivelul Robor nu mai crește până la finalul lunii, când băncile actualizează valoarea indicelui în componența dobânzii la credite, românii vor plăti mai puțin pentru ratele la împrumuturile în lei.
2016, un an fără probleme
Leul a fluctuat foarte puţin în acest an atât faţă de euro, cât şi faţă de dolar, în ciuda problemelor legate de Brexit şi a problemelor globale. Moneda naţională a variat între 4,4164 lei/euro, minim atins luni, 19 septembrie, şi 4,5396 lei/euro, maxim atins în perioada premergătoare Brexitului, 16 iunie 2016. În ziua referendumului britanic, cursul anunţat de BNR a fost de 4,5366 lei/euro. Leul a fost un pic mai puţin stabil faţă de dolar. A fluctuat în intervalul 3,8697 lei/dolar, minim atins în data de 3 mai 2016, şi 4,2141 lei/dolar, maxim atins pe 1 iunie 2016.
“Dacă ne uităm la ultimii ani, RON (leul - n.r.), HUF (forintul maghiar - n.r.) şi PLN (zlotul polonez - n.r.) au fost foarte rezistenţi împotriva euro şi asta e o dovadă că economia României e deja mult prea integrată în cea a Uniunii pentru a vedea mişcări dramatice în sus sau în jos”, a declarat John J. Hardy, Head of FX Strategy, Saxo Bank.
Numerarul aflat în circulaţie a ajuns la 51,7 miliarde de lei după primele şapte luni ale acestui an, fiind în creştere cu circa 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.