x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Licențele principalilor operatori de telefonie mobilă ar putea fi prelungite până în 2031

Licențele principalilor operatori de telefonie mobilă ar putea fi prelungite până în 2031

23 Dec 2019   •   20:00
Licențele principalilor operatori de telefonie mobilă ar putea fi prelungite până în 2031

Drepturile de utilizare a licenţelor existente în banda de 2100 MHz pentru furnizarea de reţele şi servicii 3G şi 4G, acordate operatorilor Orange, Vodafone, RCS&RDS şi Telekom Romania Mobile Communications, ar putea fi prelungite până la data de 31 decembrie 2031, se arată într-un proiect de hotărâre de Guvern, supus dezbaterii publice.

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a propus şi taxa de licenţă pentru prelungirea drepturilor de utilizare, proporţional cu durata prelungirii, respectiv: echivalentul în lei a 30 milioane de euro pentru licenţele Orange şi Vodafone, precum şi echivalentul în lei a 25 de milioane de euro pentru licenţele RCS&RDS şi Telekom Romania Mobile Communications.

Exercitarea opţiunii de extindere a drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio se realizează prin achitarea valorii taxei de licenţă către bugetul de stat.

În prezent, în banda de 2100 MHz sunt în vigoare patru licenţe de utilizare a frecvenţelor radio deţinute de Orange, Vodafone, RCS&RDS şi Telekom Romania Mobile Communications ce au fost emise în urma a două proceduri de selecţie comparativă desfăşurate în anii 2004 şi 2006.

Preţul fiecărei licenţe astfel acordate a fost stabilit, la momentul acordării iniţiale, la suma de 35 milioane de dolari, pentru o perioadă de 15 ani.

Orange, Telekom şi Vodafone utilizează banda de 2100 MHz pentru furnizarea de reţele şi servicii UMTS/3G, iar RCS&RDS pentru furnizarea de reţele şi servicii UMTS/3G şi LTE/4G.

Licenţele deţinute de Orange şi Vodafone expiră în luna martie 2020, iar cele deţinute de RCS&RDS şi Telekom Romania Mobile Communications expiră în luna ianuarie 2022, fiecare dintre cei patru operatori deţinând un portofoliu similar de frecvenţe în această bandă.

Proiectul de hotărâre a Guvernului privind stabilirea cuantumului taxei de licenţă pentru prelungirea unor licenţe de utilizare a frecventelor radio poate fi consultat pe site-ul ANCOM, iar observaţiile şi propunerile pot fi transmise pe adresa Autorităţii până la data de 17 ianuarie 2020.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: licenţe orange vodafone RCS&RDS telekom