x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Licitatie pentru dotarea cailor - Microcipuri de 2,4 milioane euro

Licitatie pentru dotarea cailor - Microcipuri de 2,4 milioane euro

de Florina Zainescu    |    21 Feb 2007   •   00:00
Licitatie pentru dotarea cailor - Microcipuri de 2,4 milioane euro

Pentru a cumpara microcipurile si cititoarele de microcipuri necesare finalizarii actiunii de identificare a cailor, Ministerul Agriculturii trebuie sa scoata din vistierie cel putin 2,4 milioane de euro.

Actiunea "microcipuri pentru cai" continua. Cu o noua achizitie de microcipuri si cititoare pentru acestea. Gheorghe Neata, directorul general al Agentiei Nationale pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie (ANARZ) a anuntat ieri ca in luna martie va organiza o noua licitatie pentru achizitionarea cipurilor necesare finalizarii identificarii cailor, dupa incercarea nereusita din noiembrie anul trecut. "Atunci au fost destule firme care au cumparat caietul de sarcini, dar din pacate nu a fost depusa nici o oferta. Licitatia a fost la mijlocul lunii noiembrie, urma si o perioada de 15 zile pentru depunerea eventualelor contestatii, iar termenul de livrare era 31 decembrie 2006. Cine sa-ti livreze circa 700.000 de microcipuri intr-o luna?!", ne-a declarat Cristian Sonea, director adjunct al ANARZ. Bugetul de care a dispus ANARZ la sfarsitul anului trecut pentru a achizitiona circa 700.000 de cipuri si cateva cititoare a fost de 8,5 milioane de lei (2,4 milioane de euro). "Cum nu am cheltuit acesti bani, ei s-au intors in bugetul ministerului. Acum ii vom cere din nou", a precizat Sonea.

INCERTITUDINE. El a precizat ca animalele care au fost identificate cu cipuri de zece caractere, si nu de 15 - asa cum cer uzantele UE - nu trebuie microcipate din nou. Vor ramane cu cipul vechi. Gheorghe Neata a precizat insa ca aceste animale vor mai primi un cip cu restul de informatii, fara a fi nevoie de reluarea procesului de identificare. Ceea ce presupune cheltuieli suplimentare. Daca pana in 2005 microcipurile pentru identificarea cabalinelor au fost achizitionate de medicii veterinari concesionari, iar taranii au "decontat" pretul acestora, acum statul finanteaza identificarea.

×
Subiecte în articol: economic