Legislaţia permisivă, slaba pregătire şi "erorile voite" ale funcţionarilor care au atribuţii în organizarea licitaţiilor ridică grave probleme în domeniul aciziţiilor publice. Valoarea amenzilor aplicate de ANRMAP în primele opt luni ale anului a atins 1,1 milioane euro.
Documentaţii de atribuire interpretabile, incomplete sau cu specificaţii tehnice "cu dedicaţie", incapacitatea sau prostia funcţionarilor, precum şi reaua intenţie a acestora sunt principalele probleme întâlnite în domeniul achiziţiilor publice, potrivit unui studiu al Societăţii Academice din România (SAR). "Instituţiile de la noi din ţară nu sunt în stare să facă un proiect bun, ce să mai vorbim de organizarea unei licitaţii.
În urma acţiunii de verificare a anunţurilor trimise spre publicare la Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, cam 30% dintre acestea sunt respinse", a explicat Sorin Ioniţă, directorul SAR. Cele mai grave probleme sunt portiţele de ocolire a legii create chiar prin lege. "De exemplu anexa 2B din Legea achiziţiilor publice, care a devenit portiţa prin care, încadrând orice la linia 27 - Alte servicii, autoritatea poate face aproape orice prin achiziţie directă. Autorităţile abuzează de Anexa 2B deoarece se bagă la greu tot felul de servicii de publicitate, PR etc.", a explicat Sorin Ioniţă.
Anexa 2B cuprinde categoriile de achiziţii de servicii pentru care legislaţia fie nu trebuie deloc aplicată, fie se aplică doar obligaţia redactării unui caiet de sarcini. Elena Udrea, ministrul Interimar al Turismului, s-a folosit de această Anexă 2B pentru a achiziţiona servicii de publicitate în mass-media în valoare de peste 3 milioane de euro.
BIROCRAŢIE
În România, funcţionarii "se pun la adăpost" cerând tot felul de hârtii inutile. Ioniţă a mai spus că la noi în ţară se practică unele acţiuni care nu se regăsesc nicăieri în Uniunea Europeană. "Nu am auzit ca undeva în Europa să se ceară bani pentru obţinerea caietului de sarcini. Această condiţie îngreunează şi limitează competiţia operatorilor economici", a explicat Ioniţă.
Valoarea amenzilor aplicate de Autoritatea Naţională de Reglementare şi Monitorizate a Achiziţiilor Publice (ANRMAP) este de trei ori mai mare decât cea înregistrată în perioada similară a anului trecut, ajungând la aproape cinci milioane de lei. Anul acesta inspectorii au vizat cu precădere licitaţiile deschise, analizând 536 astfel de proceduri, faţă de 186 în 2008. Cea mai mare amendă a fost aplicată Consiliului Local Medgidia, având o valoare de 210.000 de lei.
Citește pe Antena3.ro