x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie LIDERII DE PIAŢĂ, ÎN AŞTEPTARE - Doar bancile mici au crescut dobânzile

LIDERII DE PIAŢĂ, ÎN AŞTEPTARE - Doar bancile mici au crescut dobânzile

de Daniela Ivan    |    22 Oct 2008   •   00:00

Băncile mari nu au majorat încă dobânzile la creditele în lei, ca urmare a creşterii dobânzilor de pe piaţa interbancară, care au ajuns chiar şi la 80%.



Instituţiile financiare au înţeles că este o situaţie conjuncturală, care nu va dura prea mult şi deci nu au de ce să-şi sperie clienţii. Însuşi guvernatorul Mugur Isărescu a ţinut să reamintească bancherilor, care "acum doi ani se băteau pe cote de piaţă", că această perioadă nu va dura mult şi că nu este cazul să se repeadă să transfere costurile clienţilor. "Băncile să nu-şi tragă un glonţ în picior, să nu-şi tragă cu stângul în dreptul. Altminteri, relaţiile cu clienţii sunt reglementate, există chestiuni juridice, pe care nu vreau să le comentez mai mult", a spus Isărescu. Guvernatorul a ţinut astfel să atenţioneze băncile mici să nu se repeadă să-şi speculeze clienţii. Oricum, băncile mari se gândesc de mai multe ori până să mărească ratele, de frică să nu-şi piardă clienţii, care pot apela la refinanţare. Oricum, şi aşa dobânzile sunt foarte mari.

O serie de bănci mici au majorat însă dobânzile. RBS a crescut costul creditelor de nevoi personale pentru populaţie şi a renunţat la dobânda iniţială, fixă pe 3 luni. În cazul creditului personal în lei noua rată a dobânzii a fost stabilită la 16% faţă de nivelul anterior de 15,25%. Banca a eliminat şi reducerea de 2 puncte procentuale din primele 3 luni.

Garanti Bank a crescut dobânzile atât la creditele de consum cât şi la cele imobiliare. În cazul creditelor imobiliare, dobânda la lei a crescut de la 12,6% la 13,8%, iar cea la euro de la 6,78% la 7,8%. Pentru creditele de nevoi personale fără garanţii, noile niveluri de dobândă sunt de 15,12% la lei şi 10,8% la euro.

ATE Bank, a crescut rata dobânzii şi comisioanele la creditele în lei şi euro destinate populaţiei. Pentru creditele ipotecare rata dobânzii la lei, exprimată în funcţie de Robor, a crescut cu 2,5 puncte procentuale ajungând la 15%. La creditele ipotecare în euro marja aplicată peste Euribor creşte cu 0,5 puncte procentuale, noua rată fiind de 8,63%. La creditele de nevoi personale fără garanţii, noua rată a dobânzii la lei ajunge la 16,5% iar la euro la 12,13%. La aceasta se adaugă şi un comision lunar la sold de 0,4% la lei şi 0,5% la euro.

Bancpost este singura instituţie bancară importantă care a majorat dobânzile la creditele de nevoi personale fără garanţii. Din 7 octombrie, la creditele în lei rata dobânzii variabile a fost majorată cu 3 puncte procentuale ajungând la 18,95% pentru scadenţe de maximum 5 ani şi la 19,95% pentru scadenţe cuprinse între 5 şi 10 ani. Indiferent de valuta în care se obţine împrumutul comisionul lunar de administrare a crescut de la 0,45% la 0,59%.

Totuşi, zvonurile nu s-au lăsat prea mult aşteptate şi au existat destui care au anunţat creşteri halucinante ale dobânzilor la unele bănci, chiar şi de 20%. Au fost şi nominalizate unele bănci: Bancpost, Alpha Bank, Unicredit. Însă reprezentanţii acestora ne-au declarat că informaţiile publicate în presă nu sunt adevărate. Există bănci care practică de trei-patru ani o dobândă promoţională pe un an sau doi mult mai mică decât dobânda de pe piaţă. Metoda a apărut pentru a fenta normele BNR, astfel încât clienţii să poată împrumuta o sumă mai mare. După expirarea acestei perioade, rata creşte substanţial, însă aceste creşteri au existat şi în urmă cu un an sau doi, fără să aibă nici o legătură cu dobânzile mari de pe piaţa interbancară sau cu criza financiară.

×
Subiecte în articol: economic crescut creditele dobanzile