x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Lira sterlină se depreciază în urma incetitudinilor legate de negocierile privind Brexit

Lira sterlină se depreciază în urma incetitudinilor legate de negocierile privind Brexit

07 Dec 2020   •   12:38
Lira sterlină se depreciază în urma incetitudinilor legate de negocierile privind Brexit
Sursa foto: Pixabay.com

Lira sterlină a pierdut teren în fața dolarului, luni, pe fondul temerilor în creștere că Marea Britanie și negociatorii UE ar putea să nu reușească să ajungă la un acord înainte ca perioada de tranziție să se încheie la sfârșitul acestei luni, relatează CNBC.

Lira sterlină era tranzacționată la 1,3230 dolari în timpul tranzacțiilor de luni dimineață, în scădere cu 1,5%.

Discuții între Marea Britanie și Uniunea Europeană urmează să se reia luni, mai târziu, prim-ministrul britanic Boris Johnson urmând să vorbească cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Ambele părți încearcă să rezolve termenii unui viitor acord comercial post-Brexit. Regatul Unit și UE au anunțat progrese în unele domenii, dar rămân diferențe în ceea ce privește drepturile de pescuit, așa-numitele condiții de concurență echitabile și modul în care pot fi soluționate disputele viitoare.

Condițiile de concurență echitabile se referă la standardele la care Marea Britanie trebuie să adere pentru a exporta în bloc.

Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană în ianuarie, dar a fost de acord să respecte regulile comerciale ale UE până la sfârșitul anului, astfel încât ambele părți să poată ajunge la un nou acord comercial. Negocierile s-au prelungit luni de zile și, pe măsură ce sfârșitul anului se apropie, apar îngrijorări din ce în ce mai mari că discuțiile s-ar putea finaliza fără un acord.

În acest scenariu, exportatorii din ambele părți s-ar confrunta cu costuri majorate și bariere în activitate.

 

×
Subiecte în articol: lira sterlina evolutie