Confruntaţi cu prăbuşirea pieţei imobiliare şi cu lipsa fuziunilor şi achiziţiilor, avocaţii din România s-au reorientat pe timp de criză. Litigiile au ajuns să reprezinte până la 40% din veniturile unei case de avocatură, potrivit jucătorilor din domeniu.
"Fără nici o îndoială, domeniul imobiliar, domeniul bancar şi cel al fuziunilor şi achiziţiilor se numărau printre domeniile cu cele mai multe cazuri şi care contribuiau semnificativ la cifra de afaceri a firmelor de avocatură. Urmare a noilor tendinţe economice, am constatat fie o stagnare, fie o diminuare a cazurilor legate de aceste arii de expertiză", a declarat avocatul Cristian Guia, partener la casa de avocatură Lina & Guia. Acesta precizează faptul că cifra de afaceri în creştere cu 20%-25% de anul acesta se datorează activităţii sporite pe domenii de expertiză precum litigii sau dreptul concurenţei, care au compensat ritmul mai scăzut din domeniul real-estate.
"Numărul cazurilor de litigii şi arbitraj a crescut cu aproximativ 25% faţă de anul 2008, multe dintre aceste dispute având în vedere domenii precum litigii de dreptul muncii, ca urmare a disponibilizărilor efectuate, executări silite şi pretenţii comerciale", a adăugat el.
În cazul casei de avocatură Boştină & Asociaţii, încasările din litigii reprezintă în 2009 38% din cifra de afaceri, pe când în 2008, acestea reprezentau 31%. Însă, chiar şi în domeniile afectate puternic de criză, avocaţii au avut de lucru pentru rezolvarea unor probleme precum vânzări, lichidări, restructurări sau reeşalonări de credite.
PIAŢA A SCĂZUT UŞOR ÎN 2009
"În anul 2009, piaţa avocaturii româneşti nu s-a modificat substanţial faţă de anii trecuţi, rămânând în continuare fragmentată, polarizată şi, comparativ cu alte ţări de dimensiuni similare, mică. Conform mai multor estimări recente, piaţa avocaturii în 2009 a scăzut cu 15%-20%", au declarat reprezentanţii casei de avocatură Boştină & Asociaţii.
Piaţa de avocatură a fost estimată în 2008 la circa 150-200 de milioane de euro. "De asemenea, 2009 a fost un an în care s-a muncit mult, în care proiectele «spectaculoase» au fost extrem, extrem de rare şi în care mentalitatea «no job too small» şi-a făcut apariţia şi în România", continuă el.
Evenimentele care au influenţat cel mai puternic piaţa de avocatură au fost, în opinia avocatului Cristian Guia, criza economico-financiară globală, instabilitatea politică a României şi cvasi-blocajul la nivelul finanţării/creditării bancare.
Măsurile luate la nivelul politicilor publice, inclusiv a investiţiilor publice, nu au încurajat o cerere sporită care ar fi putut ajuta indirect şi piaţa de avocatură, astfel că, programul "Prima Casă" a fost o măsură singulară "care, din păcate, a avut o eficienţă îndoielnică în acest sens şi, oricum, fără impact pentru avocatura de business".
Profesia de avocat de business este încă la început în România şi va continua să progreseze o dată cu economia românească, astfel că, actuala criză economică a arătat care sunt dimensiunile reale ale economiilor emergente şi ale României, în special. Dacă în urmă cu trei ani erau circa 7.000 de avocaţi în România, în 2009, numărul lor a ajuns la 15.000.
FĂRĂ FUZIUNI
Presiunea economică, încă mică pentru casele de avocatură, nu este suficientă pentru realizarea vreunei fuziuni între casele de avocatură mari şi foarte mari. "Faptul că piaţa de avocatură încă nu şi-a atins maximul potenţialului de creştere, precum şi alte cauze subiective, fac extrem de puţin probabilă fuziunea unor case de avocatură din top 10", explică reprezentantul Boştină & Asociaţii.
Potrivit acestuia, primii zece jucători pe piaţa de avocatură realizează împreună 60%-70% din veniturile pieţei de avocatură din România.
Citește pe Antena3.ro