x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Litoral 2004 la pret de 2003

Litoral 2004 la pret de 2003

15 Iun 2004   •   00:00

ECONOMIC

Operatorii de turism promit ca anul acesta vor mentine, in general, aceleasi preturi ca anul trecut pentru concediile pe Litoral. Minunea este posibila datorita scaderii TVA-ului la serviciile de cazare.
English version
IOHANNA ONACA

In acest an, turistii care viziteaza Litoralul vor avea parte de tarife aproximativ egale cu cele de anul trecut. Mai scumpe vor fi locurile in hotelurile noi si in unitatile in care s-au facut investitii, spun reprezentantii industriei turistice. Reducerea cotei TVA la serviciile de cazare de la 19% la 9% este principala motivatie a proprietarilor de hoteluri de a mentine tarifele la acelasi nivel cu cele din vara trecuta.

Pretul concediilor

In functie de perioada in care isi vor petrece concediul, turistii vor plati in medie intre 3 si 12 milioane de lei pentru o saptamana la mare. Cei care vor sa petreaca concediul pe Litoral la un hotel de patru stele trebuie sa scoata din buzunar peste 20 de milioane de lei pentru tot sejurul. La un hotel de trei stele, pretul mediu al unei nopti de cazare cu mic dejun variaza intre 600.000 si 1,1 milioane lei in ultima jumatate a lunii iunie. Pentru aceleasi servicii turistul va plati intre 900.000 de lei in Eforie Nord si 1,3 milioane de lei/noapte in prima jumatate a lunii iulie.

In varful sezonului estival (18 - 20 august), un loc cu mic dejun la un hotel de trei stele va costa intre un milion si 1,5 milioane de lei/pe noapte. Turistii cu mai putini bani se pot caza la hoteluri de doua stele, unde, in mijlocul sezonului, vor plati circa 500.000 de lei/noapte cu mic dejun la Eforie Nord sau la Jupiter. Cazarea la un hotel de patru stele din Olimp poate urca la circa 3 milioane lei pe noapte sau chiar la peste 4 milioane lei in Mamaia. Indiferent de perioada aleasa sau tipul de hotel, turistii trebuie sa ia in calcul si cheltuielile pentru masa si distractii.

Investitii in servicii

"Preturile la cazare in Mamaia vor fi aceleasi ca anul trecut. Cele mai solicitate hoteluri sunt tot cele de doua si trei stele", a afirmat Dan Lucian Victor, directoul general al statiunii Mamaia. El spune ca in aceasta vara se estimeaza ca peste 17.000 de turisti romani si straini sa isi petreaca concediul la Mamaia.

Pentru a intampina cat mai multi turisti in conditii foarte bune, o parte din proprietarii de hoteluri au facut schimbari in unitatile de cazare. "In Mamaia s-au investit foarte multi bani pentru calitatea serviciilor de cazare", a mai spus directorul statiunii. "Proprietarii de structuri turistice sunt extrem de preocupati ca anul acesta sa aiba, intr-adevar, un semn de egalitate intre pret si calitate. In mare parte, hotelierii au mentinut pretul de anul trecut, unii dintre ei l-au scazut cu pana la 10%, iar cei care, intr-adevar, au facut anumite modernizari, sigur ca au ridicat preturile, mai ales in zona Mamaia, dar preturile sunt extrem de mici raportat la cate investitii s-au facut", a declarat Nicu Radulescu, presedintele Autoritatii Nationale de Turism, citat de Rador. "S-au constientizat si proprietarii de hoteluri ca trebuie sa faca acest raport pret - calitate mult mai accesibil romanului", a mai spus Nicu Radulescu.

TRANSPORT

Astazi, ministrul Transporturilor, Constructiilor si Turismului deschide oficial sezonul estival pe Litoral, inaugurand totodata si linia "Trenurile Soarelui". In aceasta vara turistii vor avea la dispozitie 20 de perechi de trenuri de rang superior (accelerat, rapid sau Intercity), care vor lega Capitala si cele mai importante orase de Litoral. "Aceste trenuri vor avea nu numai tarife speciale, dar si conditii speciale de trafic", a declarat ministrul Transporturilor, Miron Mitrea. Familiile si grupurile mai mari de turisti, precum si elevii si studentii care vor calatori cu "Trenurile Soarelui" se vor bucura de reduceri substantiale.
×
Subiecte în articol: economic milioane