x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Lucrările la Nabucco vor începe în 2012, tronsonul românesc costă 450 milioane de euro

Lucrările la Nabucco vor începe în 2012, tronsonul românesc costă 450 milioane de euro

25 Oct 2010   •   00:00

Construcţia gazoductului Nabucco, destinat să transporte gaze naturale din Asia Centrală ocolind Rusia, va începe în anul 2012, cu un an întârziere faţă de calendarul oficial. Realizarea tronsonului românesc va costa 450-500 de milioane de euro, a declarat Christian Dolezal, directorul de Comunicare al Nabucco Gas Pipeline International GmbH.

Anul viitor o serie de state vor începe studiile de impact asupra mediului, iniţial în Ungaria, Bulgaria şi Turcia, România urmând să-l pornească mai târziu.


Contractele de gaz, semnate anul viitor
Cea mai importantă parte va fi semnarea de contracte de furnizare cu Azerbaidjanul şi Irakul de către cei şase parteneri ai consorţiului, respectiv OMV, RWE, MOL, Transgaz, Bulgargaz şi Botas.
Din partea ţării noastre va negocia Romgaz deoarece Transgaz nu are voie prin lege să fie vânzător de gaze naturale. Romgaz va trebui să ajungă la acorduri atât cu Azerbaidjan cât şi cu membrii consorţiului Shah-Deniz 2, care ar trebui să alimenteze gazoductul. Aceştia sunt BP, StatoilHydro, Total si SOCAR, compania petrolieră de stat din Azerbaidjan.
Pe lângă acestea, vor trebui semnate acorduri şi cu Irakul şi cu companiile care operează zăcămintele din nordul acestei ţări, şi de unde va fi alimentat Nabucco. Aici OMV şI MOL, membri ai consorţiului au o serie de participaţii cu alţi investitori.


"Există destul gaz"
În prima fază, Nabucco va transporta anual 18 miliarde de metri cubi de gaz, din care 8-10 miliarde de metri cubi din zăcământul Shah-Deniz 2 şi 10 miliarde de metri cubi anual din Irak. Alţi 10 miliarde de metri cubi pot fi disponibilizaţi din alte exploatări azere, a mai spus el. Irakul trebuie să rezolve problemele interne asupra furnizării de gaz dintre Bagdad si Kurdistan.

Alţi posibili furnizori de gaze ar putea fi Turkmenistan, care trebuie să îşi delimiteze graniţele maritime cu Azerbaidjan. Între punctul terminus de unde se transportă gaze azere şi cel mai apropiat punct turkmen unde să se facă legătura sunt doar 50 de kilometri. Conducta pan-arabică, ce transportă gaz din Egipt, ar fi o altă sursă, dar pentru început vor fi transportate doar cantităţi mici. Nu în ultimul rând, Gazprom este văzut drept o posibilă sursă de gaz, prin conectarea Nabucco la actualul gazoduct Blue Stream, care este deja funcţional.


Cine poate transporta gaz pe Nabucco
După semnarea contractelor de furnizare urmează semnarea contractelor de transport şi licitaţiile pentru traderii care vor să folosească conducta pentru a transporta gaz. În mod normal, cele 6 ţări ale Nabucco au dreptul la 50% din capacitatea de transport de 18 miliarde de metri cubi de gaz anual, respectiv 31 de miliarde de metri cubi în faza finală. Cealaltă jumătate se licitează şi oricine poate participa. "Inclusiv Gazprom Export va putea transporta gaz pe Nabucco dacă vor dori, dar e improbabil", a spus Dolezal.

Ulterior trebuie să se ia decizia de investiţie de către cei şase acţionari, urmată de condiţionalităţile impuse de bănci pentru creditarea lucrărilor. Construcţia propriu-zisă va începe din 2012.
"Nu se aşteaptă probleme la exproprieri pentru Transgaz", a spus el.


Acţionarii, parteneri la Nabucco, competitori la South Stream

Întrebat dacă vede vreo problemă că toţi acţionarii Nabucco, inclusiv România, duce tratative cu Rusia şi Gazprom pentru realizarea South Stream, Dolezal a spus că "nu e ceva nou ca acţionarii să fie parteneri la un proiect, Nabucco, şi competitori la altul".

În privinţa declaraţiei directorului Eni, Paolo Scaroni, care a cerut ca Nabucco şi South Stream să fuzioneze pe un segment din traseu, Dolezal a spus că nu se ia în considerare o astfel de opţiune, dar dacă va fi cazul, acţionarii vor analiza şi vor lua o decizie.

×
Subiecte în articol: economic