x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Lupta cu inflația. Dobânda cheie a fost din nou majorată în zona euro

Lupta cu inflația. Dobânda cheie a fost din nou majorată în zona euro

de Redacția Jurnalul    |    16 Dec 2022   •   12:45
Lupta cu inflația. Dobânda cheie a fost din nou majorată în zona euro
Sursa foto: Hepta

BCE a majorat, pentru ultima oară în acest an, dobânda cheie cu 50 de puncte de bază, în încercarea de a stopa inflația, scrie Reuters.

"Consiliul guvernatorilor a deci să majoreze cu 50 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE şi, pe baza unei revizuiri substanţiale în sus a prognozelor de inflaţie, se aşteaptă să continue să le majoreze", transmite BCE. 

Dobânzile la operaţiunile principale de refinanţare cresc la 2,59%, la facilitatea de creditare marginală la 2,75% şi la facilitatea de depozit la 2,00% începând cu 21 decembrie 2022.

Este a patra majorare a dobânzii de referință din acest an, însă creșterea este mai mică față de deciziile anterioare, care au ajustat-o cu câte 75 de puncte procentuale. 

Inflația în zona euro a ajuns  la 10% în noiembrie 2022, în scădere ușoară, de la 10,6% în luna precedentă. Motivul se  regăsește în reducerea creșterii prețurilor la energie. 

Prognozele BCE arată că inflația medie va scădea la 8,4% în zona euro anul viitor și la 6,3% în 2023. 

"Având în vedere gradul excepţional de incertitudine, experţii eurosistemului şi-au revizuit semnificativ în sens ascendent proiecţiile privind inflaţia. Aceştia consideră, în prezent, că rata medie a inflaţiei va ajunge la 8,4% în anul 2022 şi se va reduce la 6,3% în 2023, anticipându-se o scădere pronunţată a inflaţiei pe parcursul anului. Conform proiecţiilor, inflaţia se va situa, în medie, la 3,4% în anul 2024 şi la 2,3% în anul 2025. Se estimează că inflaţia exclusiv produse energetice şi alimente va fi, în medie, de 3,9% în 2022 şi se va majora la 4,2% în 2023, urmând să se reducă la 2,8% în 2024 şi 2,4% în 2025", transmite BCE.

Însă economia zonei euro se va contracta și la începutul anului viitor din cauza prețurilor la energie, invertitudinii, scăderii activității economice la nivel mondial și restricțiilor de finanțare. 
"Potrivit celor mai recente proiecţii ale experţilor eurosistemului, o recesiune ar fi relativ de scurtă durată şi superficială. Cu toate acestea, se anticipează o creştere economică modestă anul viitor, aceasta fiind revizuită semnificativ în sens descendent comparativ cu proiecţiile anterioare. Pe termen mai lung, se proiectează o redresare a creşterii economice, pe fondul disipării influenţelor nefavorabile actuale. În ansamblu, proiecţiile experţilor eurosistemului estimează, în prezent, o creştere economică de 3,4% în 2022, de 0,5% în 2023, de 1,9% în 2024 şi de 1,8% în 2025", estimează instituția comunitară. 

Despre creșterea dobânzii cheie în SUA, citiți aici

 

×
Subiecte în articol: dobânda de referinţă zona euro bce