Instituţiile statului luptă în gol cu creşterea preţurilor din România. În ciuda tuturor asigurărilor date de Guvern, preţurile au crescut de la carburanţi, gaze naturale, curent electric pînă la produsele alimentare şi nici în perioada următoare situaţia nu va fi prea roz.
Instituţiile statului luptă în gol cu creşterea preţurilor din România. În ciuda tuturor asigurărilor date de Guvern, preţurile au crescut de la carburanţi, gaze naturale, curent electric pînă la produsele alimentare şi nici în perioada următoare situaţia nu va fi prea roz.
Varujan Vosganian, ministrul Economiei şi Finanţelor, a
precizat ieri că preţurile Petrom sînt o “sfidare” şi că sînt mai mari chiar
decît în alte state care nu dispun de rezerve de petrol.
“Am întrebat cum preţul pe care-l foloseşte Petrom la poarta rafinăriei fără accize e mai mare decît în ţări care cumpără petrol din Golful Persic”, a declarat ieri Vosganian, cu ocazia unei conferinţe de presă. “În România, benzina se vinde la preţuri mai mari decît în ţări care nu au rezerve (de hidrocarburi – n.r.). Mie mi se pare o sfidare, şi este un termen care nu este destul de tare pentru ceea ce se petrece”, a spus Vosganian. El a adăugat că a solicitat OMV informaţii despre justeţea preţurilor la carburanţi, dar că pînă acum nu a primit un răspuns oficial. El a mai adăugat că nu i se pare normal ca Petrom să realizeze un profit “considerabil” în primul trimestru al anului, iar instituţiile statului să lupte cu inflaţia şi cu situaţia economică. “Statul român le-a încredinţat rezervele de petrol, dar securitatea energetică nu e acum numai responsabilitatea statului, dar şi a companiei”, a completat Vosganian.
GAZE NATURALE. În
privinţa solicitării Distrigaz Sud de a creşte de la 1 iulie preţul gazelor cu
18%, ministrul a precizat că va discuta cu distribuitorii (E.ON Gaz şi
Distrigaz Sud). “Nici o companie de distribuţie a gazelor naturale n-a înregistrat
pierderi în 2007, ba chiar au realizat profituri importante”, a spus Vosganian.
Ultima majorare a preţului la gaze, de 8,5%, a fost operată la 1 februarie.
Vosganian a mai precizat că, începînd cu 1 ianuarie 2007, preţurile la gaze
naturale au crescut cu 6% per total în România, în vreme ce pe plan internaţional
creşterea a fost de 70%. Creşterea tarifului la gaze naturale a fost decisă
deja de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie, însă procentul va fi
anunţat oficial abia la data de 16 iunie, potrivit unor surse din instituţie.
Şi preţul la curentul electric ar putea creşte de la 1 iulie, potrivit lui Nicolae Opriş, vicepreşedinte al ANRE. El a precizat recent la un seminar pe teme energetice că preţul va creşte din cauza costurilor cu emisiile de bioxid de carbon.
Petrolul a atins ieri pentru a 14-a şedinţă consecutivă un nou maxim, ajungînd la 135,04 dolari pe baril.
TVA la alimente nu se reduce
Taxa pe valoarea adăugată la alimente nu se va reduce la 5%, ci va rămîne tot 19%. Varujan Vosganian a precizat că, dacă reducerea s-ar opera, preţurile tot nu vor scădea. “Avem presiuni de natură inflaţionistă: pe de o parte, există criza mondială a alimentelor, iar, pe de altă parte, în structura consumului din România, produsele alimentare ocupă 37%. Dacă vom opera reducerea, companiile vor profita de moment să justifice faptul că vor lăsa preţul la acelaşi nivel”, a spus Vosganian. El a mai completat că evaluarea ministerului arată că reducerea TVA de la 19% la 5% pentru alimentele de bază “nu face decît un transfer de venituri de la buget la companii private”. Varujan Vosganian a apreciat că nici un ministru de Finanţe al României n-ar trebui să facă discriminări între agenţii economici.