x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Macovei vrea sa puna statul la plata

Macovei vrea sa puna statul la plata

de Veronica Micu    |    15 Mai 2006   •   00:00
Macovei vrea sa puna statul la plata

Desi prin tratatul de aderare tara noastra s-a angajat ca numai la da-ta aderarii si numai la frontierele de interior sa intrerupa activitatea de duty-free, in mare pripa, Moni-ca Macovei vrea, prin ordonanta de urgenta, sa inchi-da toate duty-free-urile. Scandalul se coace, iar ope-ratorii ameninta ca vor aduce Romania in fata instan-telor internationale si vor cere statului o caruta de bani.

Desi prin tratatul de aderare la Uniunea Europeana tara noastra s-a angajat ca numai la data aderarii si numai la frontierele de interior sa intrerupa activitatea de duty-free, in mare pripa, Monica Macovei vrea, prin ordonanta de urgenta, sa inchida toate duty-free-urile.

In prezent, intre Ministerul Finantelor si Ministerul de Justitie exista un anume dezacord privind initierea proiectului de desfiintare a magazinelor duty-free de la frontierele rutiere. Fiecare din cele doua institutii doreste sa inainteze proiectul. Finantele au anuntat insa ca vor elabora un proiect de lege numai dupa ce vor discuta initiativa legislativa va fi discutata cu partenerii sociali, inclusiv cu reprezentantii operatorilor si furnizorilor, pentru a preveni eventualele divergente si litigii comerciale. Ministerul Justitiei intentioneaza sa rezolve problema prin ordonanta de urgenta, pentru a pune pe toata lumea in fata faptului implinit. Din acest motiv, intre cele doua ministere s-a asternut o raceala in privinta acestui subiect, in timp ce potentialii pagubiti, operatorii de duty-free, isi consulta avocatii ca sa fie pregatiti sa dea statul roman in judecata.

Asociatia Operatorilor duty-free din Romania a explicat intr-un comunicat ca peste 2.000 de angajati din ramura aduc anual servicii celor aproximativ 18 milioane de calatori care trec granitele Romaniei si realizeaza exporturi de aproximativ 150 de milioane de euro anual, ceea ce reprezinta aproximativ 1% din exporturile Romaniei si aduc bugetului de stat circa 700 miliarde de lei, fara a mai contabiliza sumele de care se bucura din aceasta operatiune si autoritatile locale.

Cu toate ca in ultimii 10 ani s-au facut in domeniu circa 3.500 de controale, fara rezultate semnificative, doamna ministru incearca sa gaseasca tapul ispasitor si sa blameze, cu acuzatii de incalcarea legii, activitatea de duty-free, care ar putea fi stopata o data cu inchiderea lor.

PIERDERI. Ceea ce a uitat sa explice doamna ministru este cum va lupta domnia sa cu aceleasi presupuse fapte ale operatorilor din tarile vecine, care isi vor continua nestingherite activitatea, cu sau fara voia domniei sale, pentru ca magazinele bulgaresti, sarbesti sau ucrainene sunt la doi pasi de cele romanesti.

Cu toate ca in raspunsul autoritatilor la memoriul pe care cei implicati l-au depus se recunoaste ca directiva limitarii activitatii de duty-free se refera la data aderarii si numai la calatoriile intercomunitare, pentru Monica Macovei nu conteaza acest argument si nici faptul ca tari comunitare cum ar fi Grecia sau Spania au in continuare activitate de duty-free la granitele cu tarile necomunitare.

SOMERI. Situatia pare cu atat mai hilara cu cat ministrul, aparent fara motiv, se grabeste sa trimita cei 2.000 de angajati romani in somaj si sa bage in faliment firmele romanesti care beneficiaza de licenta valabila in cea mai mare parte pana la sfarsitul anului, caz in care statul roman ar putea face cu greu fata daunelor pe care acestia le-ar pretinde in eventualitatea adoptarii unei asemenea solutii aventuroase.
×
Subiecte în articol: economic duty-free