x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Mafia gunoiului se lupta la Bruxelles

Mafia gunoiului se lupta la Bruxelles

05 Feb 2004   •   00:00

Din pricina unei reclamatii trimise la Bruxelles, Comisia Europeana a blocat finantarea unui deponeu ecologic, la marginea Timisoarei.

Din pricina unei reclamat ii, trimise la Bruxelles, Comisia Europeana a blocat finantarea unui deponeu ecologic, la marginea Timi- soarei. Pentru ca in joc erau 37 de milioane de euro, fonduri nerambursabile ISPA, consilierii Directiei Generale de Politici Regionale au decis sa amane proiectul. "Unele lucruri inca nu prea functioneaza in noua democratie din Romania. Ceea ce functioneaza este coruptia. O mafie a gunoiului, formata din primarul municipiului Timisoara, domnul Gheorghe Ciuhandu, presedintele CJT, domnul Sipos, care este si intreprinza tor si doreste sa exploateze si deponia de gunoi, precum si altii, ca de exemplu firma Tender SA, care reprezinta puterea politica si financiara din Banat, si-au propus construirea unei gropi de gunoi de 64 de hectare, in perimetrul localitatii Covaci. Acesti domni au cerut de la Uniunea Europeana, bazandu-se pe afirmatii false, suma de 35 milioane euro", se spune in scrisoarea de la Bruxelles.

Datele problemei
Reclamatia arata ca terenul pe care se va construi viitoarea groapa ecologica e proprietate privata. Cele 64 ha ar apartine unui numar de 46 de persoane care acum locuiesc in Germania. Semnatarul documentului mai atrage atentia asupra urmatorului aspect: "La circa 2 km distanta de locatia selectata se afla aeroportul international Timisoara. Locatia se gaseste in coridorul de zbor si deponeurile atrag pasari...". Una peste alta, finalul scrisorii este apocaliptic: "Exista pericolul ca o parte din banii pusi la dispozitie de UE sa dispara pe canale intunecate si sa nu fie folositi pentru scopul declarat".

Verificari
Finantatorul proiectului a informat Ministerul Integrarii Europene. Cei de la Bucuresti au cerut celor de CJT si lamuriri asupra celor 46 de cetateni rezidenti in Germania. Pentru ca lista "proprietarilor" fusese atasata si la plangerea inaintata comisarilor de la Bruxelles, angajatii CJT au pornit la identificarea lor. Si au aflat de la Politie ca, in lipsa unor informatii suplimentare, "majoritatea celor 46 de persoane nu au putut fi identificate".

Subminarea judetului
Presedintele CJT, Dan Ioan Sipos, sustine ca lista celor 46 de asa-zisi proprietari este un fals grosolan, iar faptul ca "reclamantul" nu a oferit alte date suplimentare privind identitatea cetatenilor germani nu este deloc inta mplator. Mai mult, pesedistul Sipos spune ca doar unul singur din toata lista a putut fi identificat de cei de la SEIP, restul sunt "fantome". "Consider ca, prin aceasta scrisoare, a fost subminata economia judetului", declara presedintele CJT. Istoria se repeta Nu e pentru prima data cand judetul Timis pierde o finantare europeana din pricina unor interese obscure. Acum doi ani, in doua localitati timisene trebuia sa inceapa constructia a doua depozite- gigant - proiect "Interporto " - legate atat la calea ferata si sosea, cat si la calea aerului. Proiectul, de peste 200 milioane euro, a fost sistat tot din pricina unor reclamat ii. Reclamatiile nu s-au confirmat, dar si-au atins scopul. (TIBERIU KISS )

×
Subiecte în articol: economic