x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Magna câştigă lupta cu Fiat şi pune mâna pe Opel

Magna câştigă lupta cu Fiat şi pune mâna pe Opel

30 Mai 2009   •   00:00

Opţiunea guvernului de la Berlin şi a trustului american General Motors de a oferi pachetul majoritar al grupului german Opel către consorţiul austriaco-canadian-rus Magna şi dezamăgirea provocată de ratarea de către Fiat a acestei preluări reprezintă principalul subiect tratat astăzi pe prima-pagină a jurnalelor din Italia.



"Viaţa merge înainte, tratativele au fost o adevărată telenovelă braziliană", a declarat după aflarea veştii, potrivit Corriere della Sera, administratorul delegat al Fiat, Sergio Marchionne, cel care a reuşit să convingă cu o lună în urmă guvernul american să permită trustului Chrysler un parteneriat cu trustul din Torino.

Corriere della Sera relatează că problema care a lăsat Fiat în planul doi a fost împrumutul-punte ce ar fi trebuit acordat de urgenţă de noul partener al Opel pentru ca grupul german să facă faţă dificultăţilor financiare create de lipsa de capitalizare din partea companiei-mamă de peste Ocean, General Motors.

Magna s-a declarat dispusă să asigure cei 1,5 miliarde de euro, însă Fiat a declarat încă de joi că nu îşi poate asuma acest risc, ceea ce a făcut ca reprezentanţii grupului italian nici să nu se mai prezinte la negocierile de la Berlin purtate vineri după-amiază numai între guvernul german, General Motors şi Magna.

Un alt subiect economic prezentat sâmbătă în prima pagină de către La Stampa este apelul lansat vineri de preşedintele Băncii Italia, Mario Draghi, care a cerut guvernului să efectueze reformele structurale în vederea liberalizării economiei şi reducerii cheltuielilor administrative şi a fiscalităţii, astfel încât să fie favorizată mai mult relansarea post-recesiune.

De asemenea, Draghi a făcut apel şi către băncile italiene să reia creditarea către întreprinderi şi familii chiar dacă riscul este mai mare decât dinainte de criză. Într-un raport prezentat vineri, Draghi a adus noi date statistice mai pesimiste privind impactul crizei asupra economiei italiene, arătând că recesiunea va fi în 2009 de -5% din PIB comparativ cu cifra de -4,6% prognozată de guvern.

Totodată, Draghi a arătat că până la sfârşitul acestui an numărul muncitorilor aflaţi în şomaj tehnic şi în căutarea unui loc de muncă ar putea ajunge la 10% din forţa de muncă a Italiei, cerând totodată ca guvernul să aloce fonduri mai multe pentru amortizorii sociali.

Cotidianul din Roma Il Messaggero prezintă pregătirile forţelor de ordine din Roma care s-au mobilizat în vederea manifestaţiei organizaţiilor antiglobalizare şi de extremă stângă ce va fi organizată sâmbătă după-amiază prin centrul oraşului, după încheierea lucrărilor reuniunii G8 a miniştrilor de interne şi ai justiţiei.

Centrul Romei a fost blindat încă de vineri dimineaţă, mai multe zeci de străzi fiind închise ceea ce a dus la blocaje în trafic mai ales că în a doua parte a zilei o mare parte dintre locuitorii capitalei au ales să plece din oraş pentru a-şi petrece minivacanţa prilejuită de sărbătoarea Republicii de pe 2 iunie.

Mai multe zeci de manifestanţi veniţi la Roma şi care nu au respectat restricţiile au fost reţinuţi preventiv încă de joi şi vineri, forţele de ordine arătând că nu se vor lăsa intimidate nici sâmbătă cu ocazia marşului de după-amiază.

Pe de altă parte, propunerile Italiei privind imigraţia clandestină nu au fost receptate prea bine în cadrul lucrărilor reuniunii G8, comisarul european pentru justiţie Jacques Barrot declarând că nu toate ţările din UE sunt de acord cu respingerea de către Italia în Libia a vaselor cu imigranţi africani interceptate în Marea Mediterană.

În schimb, a fost apreciat de către participanţi modelul italian de luptă anti-mafia şi combatere a criminalităţii organizate prin sechestrarea averilor celor arestaţi pentru astfel de acuzaţii, fiind semnat un protocol prin care ţările G8 să aplice la rândul lor mai intens astfel de măsuri. Italia a sechestrat în 2008 bunuri ale unor mafioţi în valoare de peste 4,3 miliarde de euro, de trei ori mai mult decât în 2007, a precizat ministrul de Interne Roberto Maroni.

De asemenea, participanţii la reuniunea G8 au convenit să intensifice controalele şi arestările împotriva celor care se ocupă cu pornografia pedofilă pe Internet, urmând să fie create nişte liste negre comune cu aceste site-uri.

Premierul Silvio Berlusconi a continuat şi vineri contraatacul împotriva campaniei derulată în ultimele săptămâni de o parte a presei împotriva sa. El a cerut autorităţii garante pentru privacy să oprească de la publicare mai multe fotografii realizate în Villa Certosa, proprietatea sa din Sardegna, cu ocazia petrecerii de Anul Nou, relatează La Repubblica.

Totodată, procuratura din Roma a dispus sechestrarea a peste 700 de fotografii realizate în Villa Certosa la diverse evenimente de către fotoreporterul Antonello Zappadu, acesta negociind zilele trecute cu unele publicaţii italiene vânzarea acestor cadre.

La Stampa relatează despre incendiul izbucnit vineri dimineaţă la bordul feribotului Florio al Tirrenia, compania naţională de transport maritim civil, circa 500 de pasageri şi membri ai echipajului fiind salvaţi cu şalupele de salvare şi readuşi în portul sicialian Palermo, de unde plecase nava cu câteva ore înainte spre Napoli.

Acesta a fost cel mai semnificativ incident înregistrat în ultimii ani în Italia la bordul unui feribot, nave cunoscute ca fiind foarte periculoase deoarece se scufundă rapid atunci când naufragiază. Incendiul de pe Florio a izbucnit de la o scurgere de combustibil al unei maşini aflată în compartimentul pentru autovehicule al vasului, însă tot pe Florio a avut loc în 2004 un incendiu izbucnit de la unul dintre motoarele navei.

În plan extern, Corriere della Sera relatează despre publicarea de către cotidianul britanic Times a unor fotografii cu gropile comune din Sri Lanka, în care s-ar afla peste 20.000 de militari şi civili tamili căzuţi în bătălia finală derulată în ultimele săptămâni în nord-estul ţării şi câştigată de către trupele guvernamentale.

În ciuda faptului că ONU nu a condamnat până în prezent numărul mare de morţi din rândul civililor tamili, diverşi activişti ai unor organizaţii internaţionale au denunţat tot mai vehement în ultimele zile crimele comise pentru a-i anihila total pe tigrii tamili de către trupele preşedintelui de la Colombo, Mahinda Rajapaksa, mai menţionează sursa citată.

Sursa: Antena3

×
Subiecte în articol: economic vineri