Autoritățile au anunţat procedurile de realizare a studiului de fezabilitate pentru Măgurele Science Park, o platformă pe care se urmărește să fie reuniți producători de înaltă tehnologie, care să beneficieze și de stimulentele fiscale specifice unui parc industrial. Proiectul va necesita o investiție de un miliard de euro, acoperit din fonduri europene, contribuția de la buget fiind de 20% din totalul investiției.
Măgurele Science Park (MSP) reprezintă o platformă socio-economica de tip incubator de afaceri care are ca scop principal oferirea unor oportunități de dezvoltare a mediului antreprenorial din zonele rurale și urbane ale județului Ilfov. Incubatorul de afaceri MSP va fi construit pe un teren din apropierea centrului de cercetare ELI-NP de aproximativ 40 de hectare, iar investiția în acest proiect va fi de aproximativ un miliard de euro. Proiectul MSP este menit să construiască în jurul Bucureștiului un cluster prin care toată industria de înaltă tehnologie să fie concentrată pe lângă institutele de cercetare de la Măgurele. Anunţul autorităţilor vine după doi ani de la prezentarea proiectului.
ELI-NP a fost selectat de cel mai important comitet ştiinţific din Europa - NuPECC - în Planul pe Termen Lung al Fizicii Nucleare din Europa ca infrastructură majoră. În prima fază de implementare (2013-2015) s-au realizat recrutarea personalului de specialitate, componentele primului laser de 10PW din lume, prima parte din sistemul fascicul gama şi construcţiile civile.
Infrastructura Luminii Extreme - Fizică Nucleară (ELI-NP) va fi cea mai avansată infrastructură de cercetare din lume, care se va axa pe studiul fizicii fotonucleare şi aplicaţii ale acesteia, fiind alcătuită dintr-un laser de foarte mare intensitate, constând din doi laseri cu pulsuri ultrascurte de 10PW şi cel mai strălucitor fascicul reglabil de raze gama. Această combinaţie unică de experimente va permite ELI-NP să abordeze un spectru amplu de tematici de cercetare în domeniul fizicii fundamentale, fizicii nucleare şi astrofizicii, precum şi în domeniul ştiintei materialelor, al managementului materialelor nucleare şi ştiinţelor vieţii.
Vizibilitate ştiinţifică maximă
Fiind situată în Măgurele, la doar 12 kilometri de centrul Bucureştiului, utilizatorii infrastructurii ELI-NP vor beneficia de toate infrastructurile şi serviciile furnizate în zona metropolitană. Concentrând opt infrastructuri de cercetare de interes naţional, Măgurele are cea mai mare vizibilitate ştiinţifică din România, cu cinci institute naţionale (Fizică Nucleară, Fizica Laserilor, Plasmei şi Ştiinţelor Spaţiale, Fizica Materialelor, Optoelectronică, Seismologie), o Facultate de Fizică şi două companii de inginerie (optoelectronică şi proiectarea infrastructurilor nucleare).
La finalizarea parcului de la Măgurele, România va găzdui cea mai avansată infrastructură de cercetare din lume.