Mai multe organizatii neguvernamentale, nemultumite de modul de organizare si desfasurare a Recensamantului Populatiei si Locuintelor, cer Parlamentului constituirea unei comisii de ancheta asupra activitatii Institutului National de Statistica (INS), a declarat vicepresedintele Asociatiei Secular-Umaniste din Romania (ASUR), Alexandru Toma Patrascu.
Acesta precizeaza ca Recensamantul 2011 a fost marcat de iregularitati, inclusiv in zona colectarii informatiilor statistice etno-culturale.
'O problema deosebita a aparut in ceea ce priveste religia, in nenumarate cazuri recenzorii facand presiuni asupra oamenilor pentru ca acestia sa se declare de confesiune crestin-ortodoxa. Asociatia noastra a primit multiple sesizari in acest sens', se arata intr-un comunicat ASUR.
Potrivit documentului mentionat, in unele cazuri recenzorul a completat in avans o parte dintre formulare, inclusiv la rubrica 'Religie', iar in altele recenzorii au incercat sa modifice sau sa interpreteze declaratiile in scopul inregistrarii respectivelor persoane ca fiind crestin-ortodoxe.
'Preotul S.H. din Targu Lapus, judetul Maramures, semnaleaza cazul unei doamne de religie greco-catolica inregistrata de recenzor drept crestin-ortodoxa sub motivul ca este de 'cetatenie romana', exemplifica ASUR.
Recensamantul ofera datele oficiale privind structura demografica a populatiei, iar ASUR considera ca 'o pondere artificial marita a credinciosilor afecteaza corectitudinea politicilor sociale, Biserica Ortodoxa Romana (BOR) insistand pe alocarea subventiilor bugetare pentru culte proportional cu numarul oficial al aderentilor'.
'Daca si recensamantul din acest an va crea aceeasi imagine distorsionata ca si cel din 2002, consecintele se vor extinde multi ani in viitor, iar privilegierea gruparilor religioase va continua sa creasca. In Romania exista 18.300 de biserici si doar 4.700 de scoli generale sunt la dispozitia copiilor', se arata in incheierea comunicatului ASUR.
Ultimele doua recensaminte indica religia ortodoxa ca fiind majoritara in Romania - 86,8% din populatie (1992) si 86,7% in anul 2002. La nivelul intregii tari, circa 99,9% din populatie afirma ca are o credinta religioasa, astfel ca persoanele care sustin ca sunt fara religie sau care se declara atei reprezinta 0,15% (recensamantul din 1992) si 0,1% - conform recensamantului din 2002.
'Rezultatele oferite de recensamintele din 1992 si 2002 in privinta structurii religioase a populatiei ofera o imagine puternic distorsionata a realitatii. In ambele cazuri, cifrele oficiale difera marcant de toate celelalte sondaje efectuate in ultimii 20 de ani de reputate institutii de cercetare a opiniei publice. De exemplu, tinand cont de datele European Values Survey (1999) si World Values Survey (2005), procentul real al celor care se declara atei este de minimum 6-7% din populatie, deci de 60-70 de ori mai mult decat rezulta din recensamantul efectuat in 2002', a afirmat recent, la o conferinta de presa, vicepresedintele ASUR.
Dupa parerea conf. univ. dr. Alfred Bulai, 'religiozitatea exacerbata a poporului roman nu are nicio legatura cu recensamintele, cauza ei se afla in atitudinea duplicitara a politicienilor care, dupa 1990, trebuiau sa-si asume o anume secularizare, normala, a statului roman'.
'La recensamintele din Franta nici nu exista o intrebare privind religia pentru ca statul este laic', a adaugat vicepresedintele ASUR.
Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR) a fost fondata in 2010, cu scopul de a promova valorile umanismului secular, cunoasterea stiintifica si gandirea critica. ASUR este membra a International Humanist and Ethical Union (IHEU).
Recensamantului Populatiei si al Locuintelor 2011 s-a derulat in perioada 20 - 31 octombrie, la nivel national.