x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Majorarea salariului minim scoate sindicatele în stradă

Majorarea salariului minim scoate sindicatele în stradă

de Adrian Stoica    |    30 Dec 2020   •   08:48
Majorarea salariului minim scoate sindicatele în stradă

Salariul minim pe economie se va majora la 2.300 de lei brut în 2021, ceea ce înseamnă o creştere brută cu 70 de lei faţă de valoarea actuală, a anunţat Guvernul în urma consultărilor cu reprezentanţii Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social. Anunţul Guvernului nu mulţumeşte însă şi sindicatele, iar primele proteste au avut loc ieri în faţa Ministerului Muncii, unde membrii confederaţiei Cartel Alfa şi-au strigat nemulţumirile.

 

Majorarea propusă de Guvern înseamnă o majorare netă de numai 40 de lei, considerată mult prea mică de sindicalişti. Ei spun că majorarea propusă de Executiv nu acoperă nici măcar costurile cu achiziţionarea măştilor de protecţie. Propunerea sindicatelor a fost o majorare de 7% a salariului minim brut. În replică, premierul Cîţu susţine că majorarea avută în vedere de Guvern este de 3,1%, ea acoperind rata inflaţiei în condiţiile în care pentru 20211 aceasta este prognozată la 2%.

 

Cresc salariile pentru 1,23 milioane de angajaţi

Executivul spune că majorarea salariului minim brut va fi aprobată pe 30 decembrie când va fi adoptat un act normativ în acest sens. Asta înseamnă că 1,23 milioane de angajați plătiţi acum cu salariului minim vor avea salarii mărite de la 1 ianuarie. Totodată, majorarea salariului minim va însemna creşterea contribuţiilor la CASS şi CAS pentru diverse categorii de lucrători.

 

Hossu: Productivitate 66%, salariu 35% față de UE

„Noi avem productivitatea, conform Eurostat, la 66% din media europeană a productivităţii orare, dar, în acelaşi timp, avem salariul orar în euro la 35% din salariul mediu orar minim pe economie, calculat la media europeană”, a declarat preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale (CNS) „Cartel ALFA”, Bogdan Hossu. În opinia liderului sindical, aceste date arată că „se fură din buzunarul lucrătorilor”. Hossu a menționat că în România, „modul de repartizare a creşterii economice este 52% la capital şi numai 40-41% la lucrător, iar în sistemul european, raportul acesta este taman invers”. Șeful Cartelului ALFA a amenințat că „dacă se va continua această politică, revoltele sociale vor creşte”

 

 1.386 lei va fi salariul minim net de la 1 ianuarie 2021, în loc de 1.346 lei, cât e în prezent.

 

Pentru persoanele care au doar venituri extrasalariale aflate sub plafonul de 12 salarii minime pe economie, asigurarea socială la sănătate va fi opţională şi în 2021.

 

×