Majorarea TVA nu poate fi ocolita. Cota unica a gaurit veniturile statului cu 900 milioane de euro, iar aderarea ne va costa un miliard de euro, in 2007.
Majorarea TVA nu poate fi ocolita. Cota unica a gaurit veniturile statului cu 900 milioane de euro, iar aderarea ne va costa un miliard de euro, in 2007. Majorarea TVA de la 19% la 22% a fost repusa pe tapet dupa ce presedintele Traian Basescu a recunoscut ca Romania trebuie sa-si asigure sursele suplimentare la buget in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana, care costa peste un miliard de euro. "Majorarea TVA este inevitabila", a declarat presedintele, care insa a adaugat imediat ca aceasta masura ar trebui dublata de scaderea contributiilor sociale. FINANTELE TAC. Ministrul de Finante, Ionut Popescu, refuza sa spuna daca va creste TVA sau nu, desi sustine ca lucreaza la o strategie fiscala pentru 2006, chiar si pentru anii 2007 si 2008. "Nu este o decizie luata. Va fi in momentul cand ordonanta sau respectivul act normativ trece prin Guvern. Noi avem ca variante de lucru si cu 2 procente, si cu 3 procente", a declarat ministrul Ionut Popescu, intr-o emisiune la Realitatea TV. El a recunoscut ca este nevoie de cresterea TVA deoarece este nevoie de bani. "Economia nu este o fotografie. Practic, noi am lucrat la programul de guvernare mai bine de un an; am inceput din 2003. Practic, in 2002 sau in 2003, Romania nu avea problema... sau nu se punea atat de acut problema deficitului de cont curent", a spus Popescu. Guvernul pare impotmolit in propria politica fiscala. Reducerea impozitului pe profit de la 25% la 16% nu a adus la lumina economia subterana ascunsa acolo de fiscalitatea prea mare pe forte de munca. In plus, datele ANAF arata ca numarul firmelor datoare la stat a crescut, in evidente figureaza 445 de firme mari datoare, aproximativ 18% din totalul companiilor mari. Introducerea cotei unice a disponibilizat pentru consum circa 900 milioane de euro, in favoarea a 300.000-400.000 de persoane si a presat asupra cresterilor masive ale importurilor, fara o corelatie directa cu potentialul de export.Citește pe Antena3.ro
OPINII
|
PC. Purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca, a precizat ieri ca partidul pe care il reprezinta va sustine initiativa privind cresterea cotei TVA de la 1 ianuarie 2006. "Daca vor exista argumente economice care sa conduca la o asemenea masura, o vom sustine cu conditia ca la produsele de baza respectiv: ulei, zahar, iaurt etc., cota de TVA sa scada la 9%", a mentionat Ciuca.
PD. Presedintele PD, Emil Boc, nu sustine majorarea TVA, aratand ca nu este nici macar o initiativa a Guvernului, ci una "izolata" a ministrului de Finante, Ionut Popescu. Potrivit lui Boc, majorarea TVA nu se justifica pentru ca ar lovi in categoriile cel mai dezavantajate din societate si pentru ca ar descuraja mediului de afaceri.
PNL. Purtatorul de cuvant al PNL, deputatul Eugen Nicolaescu, l-a lasat in ofside pe ministrul Finantelor. El a spus ca PNL nu are in vedere decat reducerea cu 5% a contributiilor la asigurarile sociale. "Alte masuri nu avem in vedere, cu atat mai putin cresterea impozitelor", a explicat Nicolaescu, adaugand ca PNL nu are intentia de a adopta o alta abordare.
|
PROTEST
|
Oamenii de afaceri considera ca majorarea TVA va avea ca efect o stopare a cresterii economice. Presedintele Traian Basescu a promis oamenilor de afaceri ca vor primi din partea Ministerului Finantelor un studiu de fundamentare a deciziei majorarii TVA, dar termenul de doua saptamani a expirat. "Urmatoarea miscare va fi probabil aceea de a-i cere demisia, daca nu ne va furniza cifre, considerandu-l incompetent sa dialogheze. Pana la greva fiscala avem si alte masuri, de exemplu retragerea publica din toate organismele de dialog social pe un termen limitat, atat timp cat nu avem parteneri acolo", spune presedintele UGIR 1903, Ioan Cezar Coraci, referindu-se la ministrul Finantelor.
|
CONTRA
|
PSD nu este de acord cu majorarea TVA-ului la 22%. Vicepresedintele Ilie Sarbu ne-a declarat ca, prin luarea acestei masuri "se confirma previziunile PSD ca se va ajunge la impas cu bugetul" din cauza introducerii cotei unice de 16%. "Acum se incearca rezolvarea prin TVA. Insa majorarea acestuia nu este o masura strict financiara. Aceasta va avea efecte la un segment mare de populatie. Toate preturile se vor majora si, implicit, va scadea consumul", a spus Sarbu.
|
NIVELUL TVA
|
|