x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Mamaia ne arde la buzunare

Mamaia ne arde la buzunare

06 Aug 2004   •   00:00

Turistii sositi la Mamaia scot zilnic din buzunare sute de mii de lei pentru bere, sezlongurile de pe plaja sau fel de fel de distractii. Cu toate ca este o statiune scumpa, Mamaia este plina atat ziua, cat mai ales in timpul noptii.

DANIELA IVAN, IOHANNA ONACA

Cei care nu au mai vizitat de cativa ani statiunea Mamaia aproape ca nu o vor mai recunoaste in aceasta vara. Batrana "perla a Litoralului" este mult mai slefuita, are o fata noua si proaspata: straturi de flori, alei pietruite, curate, spatii verzi, hoteluri cu fatade varuite in culori vii si luminate pe timp de noapte. Ce mai, Mamaia arata ca o statiune occidentala! Insa si preturile sunt occidentale, intrecand pana si tarifele din Capitala.

PLAJE PRIVATE. De preturile din Mamaia te lovesti din primele ore ale diminetii, cand iesi pe plaja. Nisipul de la malul marii e impartit in fasii de plaja private, unde trebuie sa platesti pentru un sezlong sau pentru o bucatica de umbra. Insa te poti bucura de o plaja curata si pazita. Pentru un sezlong, turistul trebuie sa scoata din buzunar intre 100.000-120.000 de lei, pret care include locul sub umbrela, un cearsaf si eventual o cafea sau o bere (doar in unele locuri). Cei care nu isi permit luxul de a inchiria un sezlong se pot bucura de soare si de mare pe o bucata de plaja de la capatul statiunii, la intrarea in Constanta, care insa e neingrijita si murdara, cu apa plina de alge al caror miros iti muta nasul, unde hotii misuna fara probleme.

BERE SCUMPA. Daca vi se face pofta de o bere rece, trebuie sa plecati cu ceva bani la terasa, caci pentru o sticla de bere care costa in Bucuresti 25.000-30.000 de lei veti plati in Mamaia cam 60.000-70.000 de lei. Berea la halba e ceva mai ieftina, in jur de 30.000-40.000 de lei. Daca nu va ajung banii de bere, o solutie ca sa va racoriti este o sticla de apa minerala. O jumatate de litru costa 20.000 de lei.

DISTRACTII. In Mamaia te plictisesti doar daca nu ai bani. Ofertele de distractie sunt generoase, insa ard punga turistilor. Inchirierea unui scuter pe apa costa intre 700.000 si 800.000 de lei pentru cinci minute.

Cei care doresc sa incerce ceva inedit pot opta pentru un zbor cu parapanta trasa de salupa. O astfel de distractie de numai 15 minute costa un milion de lei. O plimbare cu banana pret de un sfert de ora costa 800.000 de lei pentru doua persoane.

Una dintre variantele ceva mai ieftine de petrecere a timpului liber ramane Parcul Aqua Magic, unde, dupa ce platesti intrarea, esti mai sarac cu 400.000 de lei.

MAMAIA NOAPTEA. Plina ochi. Asa se poate descrie statiunea in timpul noptii, cand turistii, obositi dupa atata plaja si baie in mare, ies la terase sau la o promenada prin Mamaia. Barurile in aer liber sunt pline, la terase nu mai e loc nici sa arunci un ac, iar pe bulevardul si aleile statiunii este un adevarat furnicar.

La telegondola turistii stau la coada si dupa miezul noptii. Un tur costa doar 50.000 de lei. In schimb, intrarea intr-un club in aer liber costa intre 100.000 si 200.000 de lei, la care se adauga si consumatia.

MAI IEFTIN ESTE LA CORT

Daca sejurul la hotel vi se pare prea costisitor si sunteti dispusi sa renuntati la confortul unui pat caldut si al salii de baie proprii, puteti merge la mare cu cortul. O "casuta de panza" de doua persoane costa 400.000-1.000.000 de lei, in functie de model si de firma producatoare. In cazul in care vreti sa va luati si prichindeii sau sa mergeti cu gasca, puteti opta pentru un cort mai mare. Pentru unul de trei persoane va trebui sa scoateti din buzunar 600.000-1,5 milioane de lei. Corturile de patru persoane costa intre 1,5 milioane si 3 milioane de lei, in timp ce pentru un "apartament" de sase persoane va trebui sa platiti in jur de 5 milioane de lei.

Pentru ca somnul la cort sa fie confortabil, trebuie sa mai investiti 150.000-250.000 de lei intr-un izopren si vreo 400.000 de lei intr-un sac de dormit. De asemenea, veti mai avea nevoie de o masa plianta - 520.000 de lei - si de scaunele pliante - 260.000 de lei costa unul "pescaresc" sau 400.000-500.000 pentru unul cu spatar. Din bagajul de cortist nu trebuie sa va lipseasca o lada frigorifica - cea mai ieftina costa vreo 400.000 de lei - si, de ce nu, gratarul pentru care veti mai scoate din buzunar inca 300.000-500.000 de lei.

Astfel, doua persoane nu prea pretentioase ar trebui sa cheltuiasca cam doua, trei milioane de lei pe echipament. Si 80.000 de lei/noapte daca campati intr-un camping. In total, sase zile la cort va vor ajunge la circa 3,5 milioane lei. Masa la pachet sau la restaurant. (Florina Zainescu)

CAZARE

Hotelierii din Mamaia au majorat tarifele la cazare cu pana la 10% fata de prima jumatate a lunii iulie, preturile mentinandu-se la acest nivel pana in jur de 15-20 august. Astfel, pentru un sejur cu sase nopti de cazare la un hotel de doua stele, turistul trebuie sa plateasca 5 milioane de lei, iar pentru servicii all inclusive (cu toate cele trei mese) trebuie sa scoata din buzunar circa 8,3 milioane de lei. Cazarea la hotelurile de trei stele din Mamaia variaza intre 10 milioane si 13 milioane de lei de persoana pentru sapte nopti, cu trei mese pe zi. Turistii mai avuti se pot caza la hotelurile de patru stele, unde vor plati pentru o saptamana peste 20 de milioane de lei, tarif care include cazarea si bonurile valorice.
×
Subiecte în articol: economic milioane costă mamaia