x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Manager de întreprindere socială

Manager de întreprindere socială

de Diana Scarlat    |    11 Aug 2012   •   21:00
Manager de întreprindere socială

Cei care isi doresc o cariera de succes ca manageri trebuie sa stie ca li se ofera acum posibilitatea de a lucra intr-un domeniu foarte nou, pentru care pot face cursuri speciale de pregatire: economia sociala.

Intreprinderile sociale incep sa functioneze si in Romania, cu ajutorul proiectelor finantate din fonduri europene, dar mai ales cu ajutorul celor care au reusit sa-i pregateasca, prin cursuri de calificare, pe viitorii manageri si antreprenori din acest nou domeniu.

"Antreprenorul in economie sociala trebuie sa fie capabil sa initieze si sa dezvolte o afacere in economie sociala, iar managerul trebuie sa stie exact cum sa conduca o astfel de afacere. Trebuie sa aiba in primul rand capacitatea de a comunica mai intai cu persoane si grupuri care apartin unor categorii devaforizate, sa cunoasca modelele de structura ale economiei sociale, sa-si dea seama care dintre aceste modele se pot aplica pe grupul sau tinta si pe mostenirea culturala romaneasca si sa inteleaga sistemul. In tara noastra, partea umanitara a angajarii persoanelor cu dizabilitati este o interpretare usor eronata a conceptului initial, pentru ca in alte tari, in economia sociala, se poate vorbi si despre profit propriu-zis", explica Bianca Michi, director general al unei firme de consultanta care asigura expertiza in domeniul economiei sociale si care implementeaza, impreuna cu Organizatia Nationala a Persoanelor cu Handicap din Romania (ONPHR), si alti parteneri, proiectul "Reteaua de Economie Sociala – premisa pentru integrarea persoanelor cu dizabilitati pe piata muncii", prin care se pregatesc manageri de intreprinderi sociale si viitori antreprenori in acest domeniu.

Pentru a atrage atentia publicului larg in legatura cu obstacolele pe care le intampina persoanele cu dizabilitati de a se integra pe piata muncii, dar si in legatura cu oportunitatile pe care le au cei care se pregatesc pentru a deveni manageri sau antreprenori in domeniu, cei care implementeaza acest proiect au organizat un eveniment pe plaja din Vama Veche, unde turistii au primit informatii despre economia sociala. Iar pentru a sensibiliza cat mai multi oameni, organizatorii evenimentului au facut chiar o tombola, cu premiul cel mare constand intr-o chitara, cu spirit de Vama. "In zona aceasta a litoralului romanesc ajung foarte multi oameni creativi, care pot veni cu idei noi in sprijinul dezvoltarii de noi tipuri de intreprinderi sociale. Pornind de la aceasta idee am preferat sa organizam evenimentul de constientizare in Vama Veche, in speranta ca vom gasi idei noi", mai spune Bianca Michi.

×