x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Mancam inghetata de 35 milioane euro

Mancam inghetata de 35 milioane euro

31 Iul 2004   •   00:00

BUSINESS

Romanii sunt printre ultimii consumatori de inghetata din Europa. Cu toate acestea, piata romaneasca a inghetatei este estimata la 35 milioane euro in acest an, avand un potential insemnat de crestere.
IOHANNA ONACA

O data cu venirea verii cresc si vanzarile la inghetata. Tot romanul, mai sarac sau mai avut, isi cumpara macar o inghetata pe bat sau la cornet, sa se mai racoreasca. Placerea romanilor de a gusta din desertul racoritor aduce anual in buzunarele producatorilor si importatorilor de inghetata circa 35 milioane de euro. Productia anuala de inghetata de pe piata romaneasca este estimata la circa 10.000-15.000 de tone, potrivit firmelor producatoare.

CONSUM MIC. Chiar daca astazi gasim inghetata la toate colturile, Romania se situeaza pe ultimele locuri din Europa in ceea ce priveste consumul acestui produs. "In Romania, 85% din populatie consuma inghetata, iar din acestia, 80% consuma inghetata produsa de companii recunoscute pe piata. Cu toate acestea, nivelul consumului este inca scazut, comparativ cu media inregistrata in Europa si in Statele Unite", sunt de parere reprezentantii Delta Romania. Potrivit statisticilor, un roman mananca anual 0,5 kilograme de inghetata, in timp ce polonezii consuma 4 kg pe cap de locuitor, suedezii "ingurgiteaza" 15 kg anual de persoana, iar italienii - 17 kg. Cei mai mari consumatori de inghetata sunt americanii, in SUA consumul ajungand la 27 kg pe cap de locuitor anual.

Cu toate acestea, producatorii sunt optimisti si considera ca Romania este o piata cu un mare potential de crestere. "Piata inghetatei din Romania o estimam la circa 35 milioane euro, cu posibilitatea de a se dubla, tripla sau multiplica de cateva ori in urmatorii 5-10 ani", ne-a declarat Florin Rosescu, director general al Kubo Ice Cream Company, producatorul gamei de inghetata Amicii. "In general, se asteapta ca piata sa creasca, preferintele sa se diversifice (pe masura ce consumatorii devin mai sofisticati in optiunile lor), iar alegerile consumatorilor sa fie din ce in ce mai putin determinate de pret, in conditiile imbunatatirii situatiei lor economice", ne-a declarat Dimitris Giannakopoulos, director general al companiei Delta Romania.

PIATA. Marea batalie pe piata inghetatei se da intre mai multe firme, unele nou intrate in joc, care vor sa-i cucereasca pe romani cu fel de fel de sortimente de desert inghetat. Compania Delta Romania detine circa 40% din valoarea pietei, urmata de alti producatori, precum Kubo din Piatra-Neamt, cu 20%, Napolact, Alpin, Nestle, Prodlacta, Ati Cream sau Betty Ice.

PREFERINTE SI TENDINTE. Romanii tind sa cumpere din ce in ce mai multa inghetata, orientandu-se tot mai mult catre produsele de marca. "Consumatorul roman prefera acum sa cumpere inghetata si din supermarketuri, se orienteaza din ce in ce mai mult spre portii familiale, iar produsele de tip impuls sunt cumparate in continuare de la chioscuri si magazine mici. Gusturile au devenit mai rafinate, se cauta produse "speciale" la preturi normale, se doresc produse variate care sa atraga prin ambalaj si continut", este de parere directorul general al Kubo.

In ceea ce priveste gusturile, romanilor le place cel mai mult inghetata cu aroma de ciocolata (28,4%), potrivit unui studiu realizat de Daedalus Consulting. In ordinea preferintelor urmeaza aromele de vanilie, ceruta de 26,3% dintre consumatori, cacao (15,1%), fructe (12,5%), cafea, capuccino sau ness (4,4%) si caramel (2,6%). Producatorii au constatat ca in sezonul fierbinte cel mai bine se vinde inghetata pe bat, cea la cornet sau la pahar, in timp ce iarna cumparatorii se orienteaza catre torturile de inghetata sau rulade.

ISTORIE

Gustoasa si mult dorita inghetata are o istorie foarte veche. Primul desert inghetat a fost creat in Imperiul Roman, pe timpul imparatului Nero, potrivit site-ului www.magicland.ro. Acesta era o combinatie intre zapada (adusa de sclavi din munti) si nectar, pulpa de fruct si miere. Aparitia inghetatei este legata si de Marco Polo, despre care se spune ca ar fi adus in Europa recipiente de pastrare a ghetei, spunand ca ele se folosesc in Asia de mii de ani. El a invatat de la chinezi metoda de a crea gheata si laptele inghetat. Cu timpul, recipientele de pastrare a ghetei s-au dezvoltat si inghetata a devenit o delicatesa la curtile Frantei si ale Angliei. Prima masina comerciala de facut inghetata a fost inventata in Australia in 1855, iar producerea mecanizata a inghetatei a inceput in anul 1880. In 1899, August Gaulin a inventat omogenizatorul si crema de inghetata a devenit mai moale. In 1919, in America, a aparut prima inghetata invelita in ciocolata si in 1920 prima inghetata pe bat.
×
Subiecte în articol: economic romania piata ingheţată