x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Mansardare cu probleme

Mansardare cu probleme

de Elena Stan    |    06 Sep 2008   •   00:00
Mansardare cu probleme

BLOCURI ● Profiturile facile pun în pericol clădirile
Mansardarea blocurilor poate aduce beneficii multiple proprietarilor, începînd de la obţinerea unor sume de bani în contul cedării proprietăţii terasei pînă la realizarea unor lucrări de reparaţii ale blocului. Situaţia poate deveni de-a dreptul dramatică dacă imobilul care urmează a fi înălţat este vechi şi a fost zgîlţîit de cîteva cutremure.



BLOCURI ● Profiturile facile pun în pericol clădirile
Mansardarea blocurilor poate aduce beneficii multiple proprietarilor, începînd de la obţinerea unor sume de bani în contul cedării proprietăţii terasei pînă la realizarea unor lucrări de reparaţii ale blocului. Situaţia poate deveni de-a dreptul dramatică dacă imobilul care urmează a fi înălţat este vechi şi a fost zgîlţîit de cîteva cutremure.

Mansardarea blocurilor de patru etaje a fost promovată drept soluţia rezolvării crizei de spaţiu locativ din marile oraşe. Pe hîrtie lucrurile stau nesperat de bine: se rezolvă problemele acoperişului, ale cărui cheltuieli ar trebui altfel suportate de toţi membrii asociaţiei, iar structura blocului se uşurează (prin decopertarea a circa 120 tone de material izolant şi realizarea construcţiilor pe structură de lemn cu materiale speciale în greutate de circa 80 de tone). În plus, mansardarea poate conferi un aspect plăcut imobilului prin zugrăvirea faţadelor şi a scărilor blocului, creşte confortul termic al imobilului prin montarea de tîmplărie tip termopan, ceea ce aduce o reducere cu 30% a consumului de energie termică, iar instalaţiile sanitare sînt înlocuite.

PROBLEME. În spatele mansardării unui bloc din Braşov se află majore interese imobiliare deoarece se află într-o zonă extrem de tentantă din punct de vedere imobiliar, respectiv în faţa gării din oraş, unde de mult nu mai există nici un metru de teren liber pe care cineva să mai poată construi, ne-a explicat Dimitru Cazacu, un proprietar care nu este de acord cu mansardarea blocului în care locuieşte. Cazacu susţine că blocul este foarte vechi, fiind construit în 1965, iar administratorul a semnat un contract de mansardare în anul 2005 fără a avea acordul tuturor proprietarilor din bloc, dînd lucrarea prin atribuire directă firmei Marovi Construct din Braşov, care la data semnării contractului nu era înregistrată la Registrul Comerţului. În prezent, lucrarea a fost cîştigată în urma unei licitaţii de firma Nicor Construct din Sibiu, însă persoanele care pot da relaţii sînt în concediu.

"La două blocuri vecine s-au început lucrările de mansardare, însă, în realitate, se construieşte încă un etaj şi abia apoi se mansardează. Blocul în care locuiesc este foarte vechi şi a fost zguduit de cutremurele din 1977, 1986, 1990, nefiind consolidat niciodată. În prezent, blocul necesită lucrări de consolidare la care proprietarii au obligaţia să participe. La aşa ceva nu m-am opus niciodată, însă cu mansardarea nu sînt de acord deoarece construcţia nu face faţă unei încărcări de această natură", ne-a explicat Dimitrie Cazacu.

PROCESE. Deoarece nouă familii s-au opus mansardării, administratorul Titus Laţiu a chemat în judecată cinci dintre aceştia în repetate rînduri. Instanţa a respins cererile deoarece nu existau argumente valide, ba, mai mult, a dat cîştig de cauză pîrîţilor, obligîndu-l pe administrator să plătească cheltuielile de judecată. "Avem la Tribunal circa un metru cub de dosare de parcă am fi comis o infracţiune gravă. În realitate, nu ne-am lăsat călcat în picioare dreptul de proprietate", a completat Dimitrie Cazacu. Culmea este că administratorul a plătit cheltuielile de judecată în valoare de 15,5 milioane de lei vechi din fondurile Asociaţiei de proprietari şi nu din buzunarul propriu, aşa cum ar fi fost normal.

BANI.
Proprietarii s-au aflat în faţa unei serii de abuzuri. Administratorul blocului a semnat contractul de mansardare fără a se avea o expertiză tehnică prealabilă din care să reiasă că respectiva contrucţie face faţă unei mansardări. Contractul de mansardare a fost atribuit direct de administratorul blocului unei firme patronate de un apropiat al acestuia, fără a se organiza o licitaţie. "Din cele 114 familii care sînt proprietare în bloc, sîntem nouă familii care nu am semnat şi care nu am luat nici un ban de la nimeni. Anul trecut am fost anunţaţi că se va face o şedinţă la care fiecare familie va primi cîte 400 de euro pentru cedarea cotei-părţi din acoperiş în vederea mansardării terasei. Avînd în vedere că în blocul în care locuiesc sînt multe familii de oameni bătrîni, care nu stau pe roze cu banii, cei 400 de euro le-au făcut cu ochiul. Eu şi celelalte familii care ne-am opus mansardării nu am luat nici un ban, deci nu am renunţat nici la cota-parte ce ne revine din terasa blocului", ne-a declarat Dimitrie Cazacu. În zona gării din Braşov, preţul este de circa 1.000 de euro de metru pătrat, iar suma de 400 de euro pentru cota-parte din terasă este foarte mică. Compania care realizează mansardarea vinde locuinţele nou-construite la preţul pieţei, adică zeci de mii de euro.

Primăria recomandă procese

Deoarece proprietarii nu se înţeleg cu administratorul, au apelat la ajutorul administraţiei locale. Astfel, au transmis mai multe scrisori primarului în care îi semnalau problemele existente cu privire la lucrările de mansardare ale blocului. Răspunsul primarului a venit cu întîrziere şi a sugerat Asociaţiei de proprietari să obţină acceptul celor care s-au opus mansardării printr-o sentinţă civilă. "Lucrările de realizare a mansardării unui imobil se efectuează cu respectarea legislaţiei în vigoare, care reglementează toate aspectele legate de dreptul de proprietate şi de disciplină în construcţie, cu obţinerea tuturor avizelor şi proiectelor necesare pentru o astfel de investiţie", conform răspunsului primit de la Primăria Braşov.

×
Subiecte în articol: economic blocului mansardare