x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Manţog, gând rău pe Hidroelectrica

Manţog, gând rău pe Hidroelectrica

11 Apr 2009   •   00:00
Manţog, gând rău pe Hidroelectrica
Sursa foto: /Jurnalul Naţional

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, vrea să spargă Hidroelectrica în două, să unească centrale hidroelectrice împreună cu termocentrale.



Sindicatul din Hidroelectrica susţine că, prin această măsură, în doi-trei ani noile companii vor ajunge în faliment, iar hidrocentralele vor fi privatizate apoi pe nimic, a declarat ieri Ilie Roşu, preşedintele Hidrosind.

Una dintre companii va conţine hidrocentralele de la Porţile de Fier 1 şi 2, centralele de la Mintia şi Paroşeni, deţinute actualmente de Termoelectrica şi cele ale Electrocentrale Bucureşti. Cea de-a doua companie ar conţine restul de centrale din Hidroelectrica, împreună cu complexurile energetice din Oltenia, de la Rovinari, Turceni şi Craiova. El a mai spus că una dintre companii va avea sediul la Petroşani, iar cealaltă la Târgu-Jiu. Totodată, Roşu a afirmat că această restructurare a fost iniţiată de persoane din judeţul Gorj, fără să nominalizeze vreuna. El a lăsat să se înţeleagă că Ionel Manţog, consilierul ministrului Adriean Videanu, nu ar fi departe de acest proiect. "Hidroelectrica este un fel de 101 Dalmaţieni, cu petele ei negre, din care fiecare vrea o hidrocentrală", a acuzat Roşu.

SCUMPIRI DE ENERGIE

El a mai precizat că prin această restructurare va creşte preţul energiei, pentru că banii produşi de unităţile hidro se vor scurge înspre modernizările de mediu ale termocentralelor. "Această restructurare va amplifica problemele, nu le va soluţiona, iar preţurile energiei vor creşte. În doi-trei ani, companiile vor fi falimentare, iar din 2013 preţul energiei va mai creşte cu 35-40 de euro/MWh, când, din cauza obligativităţii de conformare la normele de mediu, fiecare tonă de emisii de carbon va fi plătită", a spus Ilie Roşu. Hidrosind a mai accentuat că, din moment ce banii vor merge înspre investiţiile de mediu, investiţiile în întreţinerea de baraje şi diguri ar avea de suferit, punând astfel în pericol viaţa populaţiei. Adriean Videanu a anunţat zilele trecute că "societăţile cu potenţial" din subordinea ministerului vor fi privatizate pe criteriul calitativ, dar nu a oferit alte detalii.

PRIVATIZARE PRIN FALIMENT
Referindu-se la societatea ce ar trebui să includă hidrocentralele de la Porţile de Fier, sindicalistul a spus că "această companie, cu tot cu Porţi, va ajunge în faliment în doi-trei ani, iar Porţile de Fier vor fi privatizate".

Sindicaliştii au acuzat lipsa de transparenţă a lui Videanu, care mai întâi va prezenta proiectul de restructurare în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) de la finalul acestei luni, deşi nu a avut nici o consultare cu partenerii sociali, astfel încât CSAT să aibă la dispoziţie toate datele necesare. "Este posibil să fie şi interese ascunse. Este o lipsă de transparenţă îngrijorătoare. (...) Dacă se sparge Hidroelectrica, nu cumva se vrea ascunderea unor responsabilităţi?", a adăugat Roşu. Reprezentanţii Hidrosind au precizat că vor începe acţiuni în justiţie, iar în ultimă instanţă, dacă vor fi nevoiţi sindicaliştii vor ieşi în stradă.

LEGEA HOLDINGULUI

Roşu a mai spus că prin amestecarea producătorilor nu se vor putea şti costurile exacte, iar dacă anumite combinări de producători de energie se vor face, acestea ar trebui realizate în holdinguri, astfel încât costurile pe fiecare divizie să fie supravegheate, la fel cum fac producătorii occidentali CEZ, E.ON sau Enel.

Roşu a adăugat că federaţia sindicală nu se opune creării unei companii energetice naţionale şi propune ca o astfel de măsură să vizeze alăturarea Nuclearelectrica şi Hidroelectrica, astfel încât să vândă energia la un preţ reglementat de 30-35 de euro/MWh, iar profiturile astfel obţinute ar urma să fie reinvestite în construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă şi în construcţia de hidrocentrale.

Sindicaliştii au acuzat că şi acum Hidroelectrica practic subvenţionează Termoelectrica, deoarece este obligată să cumpere energie de la aceasta din urmă şi să vândă sub costuri.

Preşedintele Hidrosind a afirmat că nu înţelege de ce Fondul Proprietatea, care este acţionar minoritar la Hidroelectrica, nu a avut niciodată vreo reacţie atunci când diversele guverne intenţionau să restructereze compania şi sectorul energetic din România. În ciuda solicitării noastre, Ministerul Economiei nu a prezentat vreun punct de vedere până la închiderea ediţiei.

"Hidroelectrica este un fel de 101 Dalmaţieni, cu petele ei negre, din care fiecare vrea o hidrocentrală"

Ilie Roşu - preşedintele Hidrosind

×
Subiecte în articol: economic roşu hidroelectrica