x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Marcel Boloș s-a întâlnit la Washington cu reprezentanții instituțiilor financiare internaționale

Marcel Boloș s-a întâlnit la Washington cu reprezentanții instituțiilor financiare internaționale

de Redacția Jurnalul    |    19 Apr 2024   •   01:00
Marcel Boloș s-a întâlnit la Washington cu reprezentanții instituțiilor financiare internaționale
Sursa foto: Marcel Boloș

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, s-a întâlnit la Washington cu reprezentanții instituțiilor financiare internaționale. Discuțiile au avut loc joi. Părțile au vorbit și despre proiecte importante din România.

Delegația Ministerului Finanțelor condusă de ministrul Marcel Boloș a continuat în ziua doi a vizitei la Washington discuțiile cu reprezentanții instituțiilor financiare internaționale. Delegația a avut întâlniri cu o echipă a Departamentului pentru afaceri fiscale (FAD) din cadrul Fondului Montar Internațional și cu Alfonso Garcia Mora, vicepreședinte IFC (International Finance Corporation), însoțit de echipa sa.

Tot joi a avut loc IMF/WB Constituency Meeting 2024, organizată de Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional la care au participat miniștri de finanțe și guvernatori ai băncilor centrale din constituenta Olandeză și Belgiană.

„Prețuim consultările cu echipa IFC pentru îmbunătățirea cadrului legal și instituțional de pregătire a proiectelor prioritare de parteneriat public-privat (PPP), discuții purtate și în contextul implicării IFC în pregătirea mai multor proiecte, precum construirea unui nou spital de 1000 de paturi în Municipiul Timișoara și extinderea noii părți a spitalului existent. De asemenea, noi proiecte în managementul energiei reziduale în Brașov și Constanța sunt foarte importante pentru comunitățile locale. Apreciem sprijinul constant al IFC pentru sectorul financiar și bancar românesc în ultimii ani”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

IFC a jucat un rol important în consolidarea sustenabilității financiare a României, acordând inclusiv de linii de finanțare pentru măsuri sociale și de mediu îndreptate spre reducerea impactului schimbărilor climatice sau sprijinirea antreprenoriatului feminin.

Anterior, IFC a structurat primul proiect de parteneriat public-privat în domeniul apei din ţară, care a îmbunătăţit semnificativ accesul la apă în Bucureşti. Instituția a sprijinit o serie de instrumente financiare inovatoare, în sectoare importante, printre care schimbări climatice, apă, locuinţe, întreprinderi mici şi incluziune socială.

Potrivit MF, România este prima țară ca portofoliu IFC, cu 2,1 miliarde de dolari, având a zecea cea mai mare expunere la nivel global, cu peste 7 miliarde de dolari investiți în diverse sectoare, încă din anul 1991. Totodată, suntem beneficiarii primului „împrumut albastru”, de 100 milioare EUR, acordat de IFC în Europa Centrală și de Est, în iulie 2002, a precizat MF.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: FMI IFC Marcel Boloș