x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Mare tam-tam pentru un petic de autostradă

Mare tam-tam pentru un petic de autostradă

de Elena Stan    |    15 Noi 2010   •   09:18

Premierul Emil Boc şi ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, au inaugurat sâmbătă încă un petic din Autostrada Transilvania (A3), respectiv 10 kilometri, între Turda şi Câm­pia Turzii, după care au testat ca­litatea asfaltului la volanul unei Dacia Duster.

"Astăzi, la Câmpia Turzii, finalizăm tronsonul de 54 de kilometri din Autostrada Transilvania. Aşa cum ne-am angajat anul trecut şi anul acesta, lucrările sunt finalizate la termen şi kilometri de autostradă sunt daţi în funcţiune. Anul acesta vom finaliza, pe lângă cei 12 kilometri de aici de la Cluj, din tronsonul de 54, cei 20 de kilometri de la Bucureşti, de la Chitila la Voluntari în regim de autostradă, şi cei 14 kilometri de la Sibiu, care fac parte din Coridorul IV. Anul acesta avem fina­lizaţi 46 de kilometri de autostradă", a spus Boc. Declaraţiile premierului cu privire la kilometrii de autostradă finalizaţi anul acesta nu coincid cu cele ale directorului de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), care a spus că anul acesta vor fi fina­li­zaţi doar 9,6 kilometri de autos­tra­dă. "Anul acesta este estimată deschi­de­rea traficului pe sectorul Câmpia Tur­zii-Turda (9,6 kilometri) din Au­tostrada Transilvania", ne-a declarat Liviu Costache, directorul general al CNADNR, la data de 14 octombrie.

Pe lângă cei zece kilometri inauguraţi sâmbătă au mai fost realizaţi şi doi kilometri de bretele de legătură pentru autostradă, potrivit Mediafax. În urma deschiderii porţiunii, durata parcurgerii distanţei Câmpia-Turzii-Turda va fi redusă de la 45 de minute la zece minute. Boc a mai spus că în anul 2011 infrastructura va reprezenta o prioritate majoră a Guvernului, deoarece aceasta este o resursă importantă pentru creşterea economică şi pentru crearea de noi locuri de muncă, potrivit Mediafax.

La inaugurare au mai fost prezenţi ambasadorul SUA în România, Mark Gitenstein, ambasadorul Turciei, Ayse Sinirioglu, subprefectul de Cluj, Vasile Cozma, preşedintele Consi­liului Judeţean Cluj, Alin Tişe, primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, parlamentari PDL, reprezentanţi ai constructorului, compania americană Bechtel, precum şi ai Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Cluj. Directorul de comunicare al constructorului ame­rican Bechtel, Bogdan Sgârcitu, a declarat că Bechtel, constructorul A3, mai are de primit din partea statului aproximativ 90 milioane de euro pentru lucrările realizate în anul 2010. Proiectul de construcţie a Autostrăzii Transilvania, pe traseul Braşov-Borş, a început în 2004, în baza unui contract cu o valoare de 2,2 miliarde de euro acordat Bechtel. Lucrările au fost întrerupte la jumă­tatea anului 2005, când autorităţile au început reanalizarea contractelor încheiate de guvernarea precedentă. Ca urmare a sistării lucrărilor, termenul de finalizare a autostrăzii, stabilit iniţial pentru anul 2012, a fost prelungit cu un an.

×