x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Marfa straina costa prea mult

Marfa straina costa prea mult

09 Feb 2004   •   00:00

In 2003, unei productii de 17,6 miliarde de dolari (exporturile) i-a corespuns un consum de peste 24 de miliarde de dolari (importurile). Deficitul a depasit cota de atentie de 6% din PIB. In 2004 se va da o lupta grea pentru reducerea dezechilibrului.

Diferenta intre castigurile mici ale romanilor si cheltuielile mari pentru consum a eclipsat saptamana trecuta o alta cifra importanta - deficitul balantei comerciale. Un nume pretentios pentru o realitate simpla: diferenta de valoare intre importurile si exporturile Romaniei. Aceasta a atins anul trecut aproape 6,4 miliarde de dolari.
Si nu este ingrijoratoare atat suma in sine, cat dinamica ei. Exprimata in dolari, aceasta arata o crestere de peste 60% in 2003, fata de 2002.

Ce si cat
Exporturile au insumat 17,618 miliarde de dolari, in crestere cu numai 27%. Importurile au ajuns la 24,003 miliarde de dolari, in urma unui salt de 34,4%.
Strainii au cumparat de la noi mai ales imbracaminte, categorie de marfuri care a contribuit la exporturi cu mai mult de un sfert din total. Au mai avut succes mineralele (ciment, sare, produse petroliere), incaltamintea si produsele metalurgice.
Romanii au luat in schimb de la altii mai ales masini si aparate electrice, dar si haine, incaltaminte si materii prime, cum ar fi gazele.

Record in record
In octombrie 2003 s-a stabilit si recordul lunar pe ultimii 14 ani. Deficitul comercial s-a apropiat de un miliard de dolari. Ca valoare anuala a acestui indicator, in 2003 a fost depasit cu mult cel mai ridicat nivel inregistrat anterior - 4,4 miliarde de dolari in 2001.
Mai grav este ca deficitul a scapat de sub control. Tinta estimata de Guvern si de Banca Nationala a fost depasita cu mai mult de jumatate.

Si ce daca?
Dupa cum explica recent Valentin Lazea, economistul-sef al BNR, "in Romania ultimilor 14 ani, daca s-a fortat cresterea, am avut probleme ori cu inflatia, ori cu deficitul extern".
Anul trecut, inflatia a fost aproape in grafic (doar o zecime de procent peste cele 14% urmarite), iar anul acesta se doreste sa scada sub 10%. In acelasi timp, autoritatile estimeaza ca va continua cresterea economica in ritm de circa 5%.
Economistul Daniel Daianu apreciaza ca deficitul poate fi tinut sub control, dar "intr-un an electoral nu se pot face miracole". Pe langa masurile deja anuntate de Guvern, el propune si acordarea unei atentii sporite politicii comerciale. "Prin vamile noastre intra foarte multe marfuri subfacturate, multe produse sub standardele de calitate. Barierele vamale sunt desigur limitate de apartenenta Romaniei la Organizatia Mondiala a Comertului, dar nici macar mijloacele ramase nu sunt folosite cu eficienta." De baza ramane insa limitarea cererii interne.

Populatia, descurajata degeaba
Banca Nationala s-a angajat sa faca partea ei din efortul de reducere a deficitului de cont curent, care include si deficitul comercial. Printre altele, s-au luat celebrele masuri (avans, giranti etc.) pentru reducerea creditelor de consum. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a atras insa atentia, ca prin limitari in domeniul bancar nu se poate reduce deficitul decat cu 0,1%-0,2% din PIB.

Treaba Guvernului
FMI si Guvernul nu urmaresc doar deficitul comercial, ci deficitul de cont curent in general, indicator care include si transferurile financiare. La sfarsitul anului trecut, cand a devenit clar ca deficitul va depasi 6,5% din Produsul Intern Brut, ministrul de Finante, Mihai Tanasescu, a anuntat ca s-a convenit cu Fondul incadrarea in limita a 5,2%-5,5% din PIB in 2004. Pentru asta se scumpesc curentul si gazele, continua disponibilizarile si lupta cu datoriile si cu pierderile sectorului de stat.
(MARIUS HOSU )

×
Subiecte în articol: economic deficitul