x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Maria Grapini: Impozitul forfetar pune perna pe gură multor IMM-uri

Maria Grapini: Impozitul forfetar pune perna pe gură multor IMM-uri

de Dana Piciu    |    15 Apr 2009   •   00:00

Impozitul forfetar va "pune perna pe gură" multor IMM-uri, iar statul va pierde încasările din TVA, taxe şi impozite pe care le plăteau aceste firme.



Guvernul este ameninţat cu moţiunea dacă nu va renunţa la decizia de a păstra impozitul forfetar în Codul Fiscal.

Introducerea impozitului forfetar pentru IMM-uri este o greşeală care va duce la falimentul multor astfel de firme, a declarat ieri vicepreşedintele PC Maria Grapini. Ea a explicat că ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, "în loc să lase IMM-urile să respire le pune perna pe gură prin acest impozit" care va duce la dipariţia multor asemenea întreprinderi.

"Este condamnabilă declaraţia lui Pogea că dacă o firmă nu are de plătit 500 de euro să închidă. A spune pe timp de criză acest lucru, când oamenii sunt speriaţi că îşi pierd locurile de muncă, dovedeşte că nu este un bun politician şi nici nu înţelege economia", a mai spus Grapini.

Vicepreşedintele conservator a arătat că prin închiderea acestor mici întreprinderi care nu au profit, statul pierde bani, pentru că acestea oricum plătesc impozite pe salarii, TVA şi alte taxe şi impozite. Maria Grapini a solicitat Guvernului să pună în dezbatere şi să modifice Codul Fiscal.

De asemenea, Grapini i-a solicitat ieri lui Gheorghe Pogea să facă cunoscută strategia fiscală pentru următoarea perioadă, pentru că abia din trimestrul doi se vor simţi cu adevărat efectele crizei la noi în ţară.

PNL AMENINŢĂ CU MOŢIUNEA
Şi liberalii contestă impozitul forfetar. Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Bogdan Olteanu, a declarat ieri că va propune conducerii PNL şi grupului parlamentar al deputaţilor liberali iniţierea şi depunerea unei moţiuni simple pe impozitul forfetar. "Rămânerea impozitului forfetar în lege mă face să propun grupului parlamentar al PNL şi conducerii PNL ca în zilele următoare să elaborăm şi să depunem o moţiune simplă pe tema eliminării impozitului forfetar şi a revenirii la cota unică de impozitare.

În cazul în care Guvernul nu îşi va însuşi conţinutul acestei moţiuni şi nu va renunţa la impozitul forfetar, doresc să susţin introducerea unei moţiuni de cenzură pe această temă extrem de serioasă", a susţinut Bogdan Olteanu. Prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, a afirmat sâmbătă la Craiova că liberalii vor declanşa o campanie naţională împotriva introducerii impozitului forfetar pentru IMM-uri, care ar putea lăsa fără loc de muncă peste 500.000 de români.

POGEA SE ŢINE TARE
Introducerea impozitului minim nu va avea ca efect intrarea în faliment a unor firme, susţine ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea. "Nu pot să cred că o firmă poate intra în faliment din cauza introducerii impozitului minim. Vă asigur că nu vor fi falimente în România din acest punct de vedere", a spus Pogea într-o conferinţă de presă. El a dorit să precizeze că nu vor fi afectate de impozitul minim firmele care-şi suspendă legal activitatea şi start-up-urile.

Guvernul a aprobat sâmbătă o ordonanţă de urgenţă prin care stabileşte că firmele vor plăti de la 1 mai un impozit minim anual cuprins între 2.200 lei (aproximativ 500 euro), dacă au venituri totale de până la 52.000 lei, şi 43.000 lei (circa 10.000 euro) pentru venituri de peste 129 de milioane de lei. Firmele care înregistrează profit vor plăti în continuare un impozit de 16%, dar nu mai puţin de limita minimă aferentă intervalului de venituri în care se încadrează.

Astfel, firmele care înregistrează la 31 decembrie venituri cuprinse între 52.001 şi 215.000 lei vor plăti un impozit minim anual de 4.300 lei (aproximativ 1.000 euro), iar cele cu venituri de până la 430.000 lei (circa 100.000 euro) vor achita anual cel puţin 6.500 lei.

Un impozit minim anual de 8.600 lei (aproximativ 2.000 de euro) va fi datorat la venituri cuprinse între 430.001 lei şi 4,3 milioane lei (un milion de euro), iar firmele cu venituri peste acest interval, dar sub 21,5 milioane de lei (5 milioane de euro), urmând să plătească cel puţin 11.000 lei (2.500 euro).

×
Subiecte în articol: economic venituri impozitul forfetar