x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Mariana Câmpeanu: România riscă să piardă 1,3 miliarde de euro din fondurile pentru programul POSDRU

Mariana Câmpeanu: România riscă să piardă 1,3 miliarde de euro din fondurile pentru programul POSDRU

de Daniel Ionaşcu    |    09 Iul 2012   •   09:56
Mariana Câmpeanu: România riscă să piardă 1,3 miliarde de euro din fondurile pentru programul POSDRU

Romania este in pericolul de a pierde anul viitor 1,3 miliarde de euro din fondurile europene aferente programului POSDRU. Cum s-a ajuns in aceasta situatie si ce e de facut, ne-a explicat ministrul Muncii, Mariana Campeanu, intr-un interviu acordat in exclusivitate Jurnalului National.

Jurnalul National: Cum ati gasit ministerul dupa precedentul dumneavoastra mandat?

Mariana Campeanu: Pot sa folosesc un termen neacademic? "Vraiste". Sa dau un singur exemplu, mi s-a cerut de la presedintie o situatie despre sistemul informational integrat, cerut de CSAT la nivel national intre institutii. Nu am gasit acea scrisoare de la presedintie. Daca la cabinetul unui ministru nu gasesti o scrisoare de la presedintie, eu cred ca termenul e chiar usor daca spun vraiste...

Dar sistemul exista?

Nu exista inca la nivelul la care se doreste. Am reluat ulterior discutiile si cu STS si cu toate unitatile noastre, cu Casa de Pensii si cu AJOFM, pentru implementarea acestuia.

Ce alte povesti de genul acesta ati mai gasit in minister?

Pai am gasit foarte proiecte de legi, de hotarari de guvern care asteptau de pe vremea domnului Lazaroiu. Si nu au fost puse in dezbatere, in analiza, nu au urmat circuitul normal si, ca atare, nu au ajuns in Parlament.

Erau lucruri din angajamentele cu FMI?

Erau. In negocierea facuta cu FMI in aprilie, desi nu eram guvern in functie, am gasit destule angajamente nefinalizate, cu termen in iunie si era clar ca nu puteau fi executate pentru ca nu facusem nimic pana atunci. Si, ca atare, am obtinut termen in pctombrie. Erau prevederi din Codul Muncii, referitoare la contractele pe perioada determinata, la domeniile de activitate la care se pot aplica astfel de contracte, termenul de plata al orelor suplimentare, la stabilirea consumatorului vulnerabil... Pentru ca desi aceasta notiune nu spune mare lucru, este foarte important sa-l stabilesti pentru a sti caror categorii te adresezi cu masuri de protectie.

Consumatorul vulnerabil

Asta era o alta intrebare pentru ca se apropie iarna si este ultima in care mai exista subventii...

Exact la acest lucru se refera consumatorul vulnerabil. Se refera la consumul de energie electrica, unde sunt prevazute preturi ce vor creste de la an la an si, ca atare, o categorie de populatie trebuie protejata.

Dar la energia termica?

Energia termica intra in alta categorie, trebuie construit un venit de insertie - un ajutor. Poate va avea mai multe trepte, in care vor intra mai multe categorii de ajutoare ca venitul minim garantat si ajutorul de incalzire. Stabilim care este consumatorul vulnerabil pentru a sti care este pragul. Suntem in lucru deja si pana in octombrie vom stabili care este aceasta categorie.

In privinta fondurilor din programul POSDRU, cum ati gasit ministerul?

Dupa cum stiti, in aprilie 2012 a fost ultimul audit din partea CE. Si dupa plecarea corpului de audit de aici, au fost semnale ca raportul nu ne va fi foarte favorabil si ca exista riscul ca acest fond sa ne fie suspendat. Cateodata e bine sa ai informatii poate mai devreme decat anuntul oficial, pentru ca noi am inceput sa ne organizam imediat ce guvernul a fost instalat si am incercat sa luam o serie intreaga de masuri, asa incat sa putem sa remediem toate neregulile gasite de audit.

Am incercat sa recuperam din platile restante in ceea ce priveste cofinantarea si am platit toate sumele restante pana la aceasta data, alocandu-se circa 80 de milioane de lei. Am emis o instructiune pentru reverificarea tuturor cererilor de rambursare. Romania e o exceptie in sens negativ in UE, pentru ca peste 95% din proiecte sunt la gradul de risc A, adica verificare minima. Din aceasta cauza, la foarte multe proiecte s-au gasit neregulile constatate de audit si a trebuit sa intocmim un plan de masuri si una dintre acestea era sa verificam 100% sau aproape 100% din proiecte, de aceea am emis aceasta instructiune.

Suntem pe cale sa pierdem fonduri?

Pai asta inseamna suspendare, depinde pe ce termen se da si dupa suspendare trebuie sa demonstrezi ca ai reparat tot ceea ce ai gresit pana atunci. Dupa care urmeaza inca o perioada de analiza si asta poate sa duca la pierderea fondurilor pe anul viitor, fonduri care sunt de circa 1,3 miliarde de euro. Nicio cerere de rambursare nu a mai fost platita pana nu s-a verificat proiectul 100%.

Am securizat sistemul informatic, serverele si aplicatiile in sunt in co-administrarea Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS) si am finalizat o procedura de achizitie pentru obtinerea de certificate digitale pentru personalul autoritatilor de management si organismelor intermediare. Am format deja un grup tehnic de lucru pentru revizuirea manualului de proceduri si suntem in curs de realizare a unei achizitii publice pentru verificarea la fata locului. De asemenea, la sedinta viitoare de guvern vom prezenta planul de masuri, inclusiv cu preluarea unora din audit. Incercam o reorganizare a POSDRU ca sa imbunatatim calitatea serviciilor pe care functionarii acestei unitati le presteaza, am creat un serviciu de constatare si recuperare a creantelor si vom face o evaluare a personalului cu firme din afara sistemului. Suntem intr-un moment zero iar activitatea trebuie impartita in doua: inainte de aprilie 2012 si dupa 2012. Pentru ca atunci a existat acest audit care a constatat ca deficiente din 2009, 2010 si 2011 nu au fost remediate. E o munca titanica pentru a remedia in trei luni ceva ce nu a fost facut timp de 3 ani si jumatate.

Aveti date mai noi privind gradul de absorbtie?

La contractare stam mai bine, avem 2.455 contracte de finantare aprobate. La 30 iunie rambursarile efectuate de Autoritatea de Management catre beneficiari reprezinta 4,99 miliarde de lei, ceea ce reprezinta aproximativ 34,86% din alocarea UE pentru POSDRU pentru 2007-2013. Sumele rambursate de Comisia Europeana sunt de 268,6 milioane de euro, reprezentand 7,73% din alocarea UE.

Cum va explicati aceasta rata mare de contractare si asa mica de absorbtie?

In primul rand a fost "cel mai prost management" in derularea activitatii la autoritatea ministerului Muncii; o politizare a functiilor de conducere iar cerintele exprimate de o conducere ce avea mai putine cunostinte in domeniu au facut ca foarte multi specialisti sa se indrepte catre alte ministere sau alte proiecte. S-a creat un mic haos organizatoric ce a condus la intreruperea fluxurilor normale de analiza a proiectelor, a cererilor de rambursare si a platilor efective. Cereri care au fost depuse astazi-maine, dupa 2-3 zile au fost deja platite, in timp ce altele asteapta de un an-un an si jumatate. O sa va dau aceste exemple dupa audit, dar vreau intai ca sistemul sa functioneze pentru a nu pierde aceste fonduri.

Fara achizitii de masini

Legat de FMI, exista alte restante? Ma gandeam la acele fonduri pentru pensionari, banii retinuti ilegal...

Deja facem platile, noi am prevazut in buget fix banii care existau in acel moment. Urmeaza o rectificare bugetara in asa fel incat sa ne ducem la indeplinire ceea ce ne-am asumat. Am intrerupt orice achizitie de masini, mobilier si alte bunuri si servicii ce pot fi amanate astfel incat sa avem o executie bugetara echilibrata.

Deci nu putem sa spunem ca exista riscul ca pensionarii sa nu-si primeasca banii din cauza ca s-au luat masini?

Nu, pentru ca noi facem totul posibil. Nu putem sa spunem ca "nu e niciun risc", pentru ca aceasta e o vorba mare, au mai fost calamitati sau situatii neprevazute dar asa cum e situatia acum, nu e acest risc. O sa ne incadram in angajamentele cu FMI.

Bone cu diploma

Ce acte normative pregatiti in perioada urmatoare?

Pregatim modificari la legea 76 pentru a prevedea masuri de stimulare a angajarii tinerilor sau persoanelor peste 50 de ani. Avem modificari la legea protectiei copilului, cu masuri pentru copiii ce au activitati sportive sau artistic. E vorba de protectia de a nu fi exploatati.

Cazul Stratan?

Exact. Incercam sa luam masuri de protejare a lor. De asemenea, cautam sa rezolvam si problema bonelor prin legea bonelor. Aceasta nu exista si trebuie sa existe o lege, ce va stabili conditii de angajare, criterii de pregatire si angajare. Avem deja moda cu bonele filipineze. Trebuie sa vina cu cursuri de specialitate, trebuie sa stim ca acea persoana are pregatire in acordarea primului ajutor, norme de moralitate.

Ce parere aveti de proiectul de modificare a Codului Muncii, realizat de BNS?

Am inteles ca a fost dezbatut in mai multe regiuni ale tarii. Nu este chiar prima prioritate a noastra.


Indemnizatiile pentru mame, o prioritate

Care este marea prioritate?

As putea spune ca sunt ingrijorata de problema cresterii indemnizatiei pentru mame. Aceasta este singura categorie careia nu i s-a reintregit veniturile. Sunt de-a dreptul contrariata ca indemnizatia de hrana pentru copii nu a mai fost majorata din 2008 si este la nivelul de 6 lei pe zi. Va fi o prioritate pentru mine, sunt lucruri care afecteaza direct sanatatea copiilor. Aceasta e inca o masura ce trebuie reparata intr-o luna-doua.

Ca a venit moda contractelor denuntate, asa cum e la Hidroelectrica, aveti si dumneavoastra contracte denuntate la minister?

Avem 2-3 contracte care nu au fost facute respectand legea. E vorba de milioane de euro. Vom analiza foarte bine situatia lor si vom face aceste informatii publice.

Care este institutia cu care nu va intelegeti cel mai bine?

Faptul ca suntem intr-o situatie dificila face ca Guvernul sa actioneze unitar. Cand vom avea un buget multianual, in toamna, atunci fiecare va dori sa faca tot mai mult. Va fi o batalie constructiva. Fiecare minister are proiecte si toate sunt urgente.

Recredibilizarea ministerului

Pe viitor exista riscul taierii de fonduri exercitiul bugetar european ce incepe din 2014?

Cred ca nu vom ajunge in situatia de a fi taiate fonduri. Exista angajamentul politic. Depinde numai de noi. Vom cere in septembrie Comisiei Europene sa trimita un audit iar in urma acestuia se va putea trage o concluzie finala. E un plan greu, amanuntit si foarte strict, ceea ce inseamna ca trebuie parcurs ceas cu ceas si ora de ora pentru a fi indeplinit. Dar noi credem ca e realizabil.

In trei ani si jumatate ministerul Muncii a fost decredibilizat total si acum trebuie sa i se acorde importanta pe care o are cu adevarat. Avem masuri care au fost luate, apoi schimbate, avem legi care nu s-au putut aplica nici pana in ziua de astazi, cum ar fi legea salarizarii unitare sau legea pensiilor. Am facut un lucru foarte simplu: de cand am venit in minister am facut o pagina de Facebook unde oamenii pot sa isi spuna problema si noi le urmarim si raspundem. In afara acestui lucru am instituit un program de audiente in cadrul ministerului pentru toti directorii, secretarii de stat, inclusiv pentru mine. Am avut luni prima audienta pe care am acordat-o, au fost 15 persoane. trebuie sa fii si aproape de oameni. Unele lucruri se pot rezolva foarte simplu, intr-o relatie directa.

×