x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Marile investiţii aşteaptă ajutoare de la stat

Marile investiţii aşteaptă ajutoare de la stat

de Daniela Ivan    |    24 Sep 2018   •   10:00
Marile investiţii aşteaptă ajutoare de la stat
Sursa foto: SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

Ministerul Finanţelor a primit cereri pentru ajutoare de stat în valoare de  1,38 miliarde de lei în vederea realizării unor investiţii totale de 3,8 miliarde de lei. Dar poate să acorde ajutoare de stat de numai 614 milioane de lei, cât este buget alocat pentru acest an. Solicitările au fost făcute în baza schemei de ajutor de stat instituite prin H.G. nr. 807/2014, care susţine investiţiile de mare anvergură, favorizează extinderea activităţilor economice în regiunile defavorizate şi stimulează investiţiile în tehnologii avansate care conduc la crearea de locuri de muncă.

 

Marile investiţii bat pasul pe loc de mai mulţi ani din lipsă de finanţare. În acest context, nu este de mirare că din 10 septembrie şi până pe 21 septembrie au fost depuse 32 de cereri, dintre care 18 proiecte au capital românesc, iar 14 sunt cu capital străin. Sunt eligibile numai proiectele a căror valoare totală depăşeşte 44 milioane lei. Sunt considerate cheltuieli eligibile costurile fără TVA, aferente realizării, respectiv

achiziţionării, după caz, de active corporale şi necorporale, precum şi cheltuielile legate de închirierea construcţiilor, aferente realizării investiţiei iniţiale. Se pot emite acorduri pentru finanţare în baza schemei până la data de 31 decembrie 2020, cu respectarea legislaţiei în domeniul ajutorului de stat.

Plata ajutorului de stat se efectuează în perioada 2015-2023, în baza acordurilor pentru finanţare emise, în limita bugetului anual alocat schemei.

 Potrivit procedurii stabilite prin Ghidul solicitantului, experţii din cadrul MFP verifică documentele depuse, iar dacă există neconcordanţe, vor fi cerute clarificări legate de informaţiile din documentele prezentate. Întreprinderile au la dispoziţie 15 zile lucrătoare pentru a răspunde.

În cazul în care, în urma evaluării cererilor de acord pentru finanţare, se emit scrisori de respingere şi rămân disponibile credite de angajament şi bugetare, vor intra în analiză solicitările rămase în aşteptare. Cererile sunt analizate în ordinea înregistrării acestora la registratura generală a MFP.

 

Investiţiile finanţate prin ajutoare de stat ar urma să creeze 5.242 de locuri de muncă

 

"Sperăm ca în curând efectele să se regăsească în economia reală, iar 2019 să fie un an al investițiilor care să creeze cât mai multe locuri de muncă. Așa cum am spus în mai multe rânduri, îmi doresc ca românii din străinătate să aibă motive reale pentru a se întoarce acasă", a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor

×