x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Marile puteri lasă criza în urmă. Estul Europei mai are de aşteptat!

Marile puteri lasă criza în urmă. Estul Europei mai are de aşteptat!

de Ovidiu Ciutescu    |    17 Aug 2009   •   00:00

Prima superputere care a anunţat că a depăşit criza economică a fost China. Au urmat apoi Germania şi Franţa, iar Japonia anunţă, şi ea, că economia a trecut peste problemele din ultimul an. Ce se întâmplă cu Estul Europei? Specialiştii spun că mai avem de tras pănă să trecem peste acest hop.



Datele economice din întreaga lume influenţează puternic economia japoneză, care se bazează pe exporturi. Veştile din ultima săptămână, care au semnalat o uţoară creştere economică în Franţa, Germania şi Hong Kong, au declanşat optimismul japonezilor, care consideră că ţara este pe drumul de ieşire din criză, arată AFP. De altfel, "motorul redresării mondiale" îl constituie ritmul de creştere al economiilor asiatice, consideră  reprezentantul Băncii Angliei, Andrew Sentance. Acesta a apreciat că doar o creştere a cererii interne pentru mărfuri asiatice va da un avânt creşterii economice.

Estul se mişcă mai greu
Statele din Europa de Est vor ieşi ceva mai lent din recesiune, anunţă analiştii intervievaţi de AFP. Potrivit economiştilor, sunt deja semne încurajatoare în această privinţă. Chiar dacă economiile au continuat să scadă în al doilea trimestru în mai multe state din estul continentului, declinul nu a fost atât de puternic precum în primele trei luni, anunţă Bogdan Baltazar, consilier financiar.

×
Subiecte în articol: economic