x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Marionete pentru grădiniţe . Ministerul Educaţiei cumpără păpuşi de 800.000 de euro

Marionete pentru grădiniţe . Ministerul Educaţiei cumpără păpuşi de 800.000 de euro

de Elena Stan    |    20 Apr 2012   •   09:24
Marionete pentru grădiniţe . Ministerul Educaţiei cumpără păpuşi de 800.000 de euro

Gradinitele vor fi dotate anul acesta cu papusi de manuit, cu semne de circulatie, cu balante cu numaratoare si cu mulaje pentru educarea igienei orale, potrivit Anuntului de atribuire postat pe e-licitatie.ro. Suma alocata de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului pentru dotarea cu materiale didactice a celor 11.700 de gradinite de la noi din tara este de 3,5 milioane de lei. Dotarea gradinitelor face parte din Proiectul pentru Reforma Educatiei Timpurii – 2011.

Semnele de circulatie si balantele cu numaratoare vor fi livrate de Eurodidactica pentru suma de 824.500 de lei, respectiv 1,5 milioane de lei, papusile de manuit vor fi achizitionate de la Peak Toys pentru suma de 402.000 de lei, iar mulajele pentru educarea igienei orale vor fi cumparate de la Editura Herra pentru 430.000 de lei, potrivit anuntului de atribuire postat pe e-licitatie.ro. Termenul de livrare a materialelor didactice este de 60 de zile de la semnarea contractului, potrivit Caietului de Sarcini.
Papusile de manuit sunt din material textil, se utilizeaza pe degete, prezinta diferite personaje masculine si feminine si trebuie sa aiba minimum 10 centimetri inaltime, potrivit Caietului de Sarcini.

Avand in vedere ca licitatia pentru dotarea gardinitelor a inceput acum doi ani, si ca intre timp numarul de gradinite de la noi din tara a scazut, ajungand de la 12.577 in 2010 la 11.700 in 2012, bugetul alocat a scazut si el. Astfel, bugetul a ajuns de la 9,3 milioane de lei la doar 3,5 milioane de lei.

S-a renuntat la papusile cu dizabilitati
Initiativa dotarii gradinitelor cu aceste materiale didactice a apartinut fostului ministru al Eeducatiei, Daniel Funeriu, licitatiile fiind demarate inca din 2010.
Initial, ministerul dorea ca in dotarea gradinitelor sa intre papusi cu handicap, respectiv papusi cu carje, cu baston, oarbe sau cu sindrom Down.

Rolul papusilor in carje ar fi fost, potrivit Ministerului Educatiei, de a-i obisnui pe cei mici cu diversitatea si de a-i face mai toleranti fata de persoanele cu handicap. In urma scandalului aparut in mass- media pe aceasta tema, autoritatile au renuntat la ideea dotarii gradinitelor cu papusi de diferite rase si cu dizabilitati. In plus, ofertele inregistrate la licitatiile organizate de minister cu privire la achizitionarea de astfel de papusi nu au indeplinit conditiile din Caietul de Sarcini.

"O conditie mai greu de indeplinit de cei care au depus oferte a reprezentat-o livrarea celor 13.000 de papusi in 40 de zile. Licitatia cu privire la livrarea papusilor a fost anulata, insa pentru celelalte loturi se afla in desfasurare. Este greu de crezut ca papusile vor putea ajunge anul acesta in gradinite, avand in vedere ca au fost organizate deja doua licitatii la care nici una dintre ofertele depuse nu a fost acceptabila", ne declara, in 2010, Costel Birsan, specialistul in achizitii publice din cadrul MECTS. Vechiul proiect al ministerului prevedea dotarea gradinitelor si cu
masinute, truse medicale in miniatura, aragazuri, frigidere, farfurii, vesela si cescute de ceai.

×