x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Măsuri fiscale împotriva românilor în plină criză economică. Cele mai afectate domenii de activitate

Măsuri fiscale împotriva românilor în plină criză economică. Cele mai afectate domenii de activitate

de Redacția Jurnalul    |    22 Sep 2023   •   10:00
Măsuri fiscale împotriva românilor în plină criză economică. Cele mai afectate domenii de activitate

Noile măsuri fiscale pregătite de Executiv pentru a acoperi gaura din buget vor afecta și mai mult nivelul de trai al românior.

Creșterea deficitului bugetar pune în pericol banii europeni pe care țara noastră ar trebui să-i primească, respectiv 75 de miliarde de euro însă nu este vina populației că s-a ajuns aici dar tot românii vor trebui să plătească risipa guvernanților. 

Mai mult, aceste măsuri vin în plină criză economică, cu inflație ridicată, produse care se scumpesc de la o zi la alta și venituri care scad în ritm rapid. 

Astfel că printre măsurile avute în vedere de autorități se află majorarea cotei TVA, care va crește de la 5% la 9% pentru produse bio  tradiționale, panouri fotovoltaice dar și pentru sălile de sport.  De asemenea, TVA se majorează și la produsele care conțin mult zahăr. 

Un impozit de 3% pe cifra de afaceri ar putea fi instituit și în domeniul HORECA, determinând restaurantele și hotelurile să-și reducă personalul și să majoreze tarifele, ceea ce va duce la șomaj și creșteri de prețuri, fapt ce va determina consumatorii să nu mai călătorească și să nu mai iasă în oraș. Iar toate astea vor duce la falimente. 

Cu toate acestea, ministrul Finanțelor este de părere că noile măsuri sunt blânde.

”Cei ce au hoteluri și restaurante sunt în continuare aproape cei mai răsfățați. Pentru că au 9% taxa pe valoarea adăugată, au în continuare voucherele de vacanță, 1,8 miliarde de lei”, a explicat ministrul Marcel Boloș la Antena 3 CNN. 

Nu vor mai fi scutiți de plata CASS angajații din construcții, industria alimentară și sectorul agricol. Despre anularea facilităților din domeniul IT încă nu se știe clar, deși ar fi poate singurul sector care ar trebui impozitat întrucât veniturile sunt printre cele mai ridicate și nicăieri în lume nu există astfel de derogări de la taxe și impozite ale unui domeniu care nu are nevoie de nicio stimulare. 

TVA-ul va rămâne la același nivel pentru alimente, medicamente (deși acestea s-au scumpit foarte mult în ultima lună), lemne de foc, energie termică și gaze naturale. 

Măsuri fiscale

 

 

×
Subiecte în articol: masuri fiscale economie