x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Maxim istoric la aur

Maxim istoric la aur

29 Ian 2008   •   00:00

17:46• Aurul a atins marţi, 29 ianuarie, un maxim istoric de 933,90 dolari pe uncie la Bursa din New York, cotaţiile crescând ca urmare a aşteptării survenite în piaţă că Federal Reserves, banca centrală americană, va mai reduce încă o dată dobânda de referinţă în cursul acestei săptămâni.



Aurul a atins marţi, 29 ianuarie, un maxim istoric de 933,90 dolari pe uncie la Bursa din New York, cotaţiile crescând ca urmare a aşteptării survenite în piaţă că Federal Reserves, banca centrală americană, va mai reduce încă o dată dobânda de referinţă în cursul acestei săptămâni.

Platina a atins 1.735 dolari pe uncie, după ce ordinele de cumpărare au sosit într-un ritm accelerat, ca urmare a faptului că operaţiunile de minerit din Africa de Sud au fost oprite din cauza lipsei de energie electrică.

Ulterior, cotaţia la platină a scăzut ca urmare a vinderii de către investitori a cantităţilor cumpărate, pentru a-şi marca profitul. "Piaţa aşteaptă datele economice ale Statelor Unite ale Americii şi rezultatele întâlnirii de la sediul Fed Aurul a urcat 75 de dolari în doar şase zile, deci n-ar fi surprinzător să vedem o perioadă de consolidare ori o altă scurtă corecţie", a precizat un analist intervievat de Reuters.

De asemenea, investitorii sunt încă în cumpănă în privinţa şanselor ca SUA să intre în recesiune sau nu. Fed a coborât săptămâna trecută cu 0,75% dobânda de referinţă şi este de aşteptat ca miercuri să mai coboare încă o dată dobânda cu 0,5%. Şi cotaţia argintului a urcat, ajungând la 16,84 dolari la Nymex, în New York, acesta fiind cel mai înalt nivel din 1980 încoace.

O dată cu metalele, şi preţul barilului de ţiţei a crescut pe pieţele internaţionale. Ţiţeiul a ajuns la 91,56 dolari pe baril, creşterea fiind determinată tot de aşteptata reducere a dobânzii de către Fed.


×
Subiecte în articol: economic