x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Megainstitutie pentru exporturi

Megainstitutie pentru exporturi

18 Feb 2004   •   00:00

Comertul exterior va fi supravegheat.

Impins de la spate de un deficit comercial record (5,587 miliarde euro anul trecut), Guvernul s-a hotarat sa creeze, in cel mult doua luni, o megainstitutie de monitorizare si coordonare a exporturilor.
CATALIN BUDESCU

Locul actualului Comitet Interministerial de monitorizare a exporturilor va fi luat de noul Consiliu de Export. Rolul megainstitutiei va fi sa dirijeze financiar si administrativ exportul produselor romanesti.
Obiectivul declarat de oficialii din cadrul Departamentului de Comert Exterior pentru infiintarea noii institutii vizeaza crearea unui sistem eficient de sustinere si promovare a exportului romanesc in parteneriat direct cu mediile de afaceri. Consiliul de Export va fi o structura organizatorica la nivel national, cu caracter public - privat, fara personalitate juridica, pe langa Ministerul Economiei si Comertului.

Strategie de export
Astfel, odata creat Consiliul va pune bazele unei Strategii Nationale de Export cu scopul de a reuni si armoniza strategiile sectoriale, intersectoriale si regionale existente. De asemenea, Consiliul va identifica sursele de finantare publica si privata pentru realizarea programelor si actiunilor prevazute de Strategia Nationala de Export.
Puterea de care se va bucura noul organism se va regasi in recomandarile de modificare a cadrului legislativ actual astfel incat comertul exterior romanesc sa poata genera cresteri ale volumului existent in concordanta cu aderarea la piata unica a Uniunii Europene.
"Infiintarea Consiliului de Export este o necesitate pentru Romania. Exportul reprezinta o miza prea mare pentru tara noastra pentru a fi neglijat, un obiectiv strategic de maxima importanta pe care nici aderarea deplina la UE nu-l va putea altera", ne-a declarat Costin Lianu, directorul general in cadrul Directiei de Promovare a Exporturilor.

Doi copresedinti
Membrii Consiliului vor desemna, in cadrul primei sedinte, conducerea organismului ce urmeaza sa fie asigurata de doi presedinti - reprezentanti ai sectorului public si celui privat. Directia Generala de Promovare a Exportului din cadrul Ministerului Economiei se va ocupa de secretariatul Consiliului de Export, iar conduca torii institutiilor si asociatiilor membre vor trebui sa-si nominalizeze cate un reprezentant in cadrul Consiliului. Din partea sectorului privat vor face parte confederatiile patronale reprezentative la nivel national, Consiliul National al Intreprinderilor Mici si Private, Asociatia Romana a Bancilor, precum si Asociatia Nationala a Exportatorilor si Importatorilor din Romania. Alaturi de acestia vor lua loc in cadrul Consiliului de Export asociatiile de ramura din toate domeniile economiei nationale.

Sperante
Un alt viitor membru in Consiliu, Mihai Ionescu, presedinte al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania a precizat: "Consiliul de Export va fi poate un rau necesar, ar putea fi o institutie utila, dar, avand in vedere fostul Comitet Interministerial, imi este teama sa nu se transforme cumva doar intr-un organism formal care sa se risipeasca in probleme teoretice. Mai mult, sper sa nu incerce sa transfere spre sectorul privat posibila ineficienta in rezolvarea problemelor actuale a exporturilor romanesti, prin faptul ca vom sta la aceeasi masa".

×
Subiecte în articol: economic export